Водата в Трилистник е нахлула дори и във високите части на селото. От община Марица съобщиха, че търсят помощ от всички институции, които могат да помогнат в бедствието.

“Опасявам се водата да не стигне до Рогош. Правим всичко, за да осигурим безопасността на населението”, заяви кметът на община Марица Димитър Иванов пред GlasNews.bg.

Първи СНИМКИ от Трилистник - селото е потопено

Над една трета от къщите вече са опразнени и хората са се евакуирали.


Земеделци, които излизали на полето рано сутринта, са видели как по река Стряма идва приливна вълна. Тя залива обработваеми земи и около една трета от къщите в селото. Има евакуирани хора, тъй като в някои къщи е имало метър и половина вода. Голяма част от земеделските площи също са наводнени. На някои улици водният стълб достига 100 сантиметра.

Стряма заля и Трилистник! Евакуират хора СНИМКИ+ВИДЕО

Някои плачеха, като една възрастна жена, че в бързината да се спаси, не е успяла да си вземе апарата, с помощта на който диша

"Като на война", описа гледката известният фермер Красимир Кумчев.

Хората, които се изселиха, са  намерили подслон при роднини в Пловдив и околните села. Някои в бързината са забравили важни вещи и документи, но се надяват да се върнат скоро.

Според Кумчев най-вероятно наводнението е станало от скъсана дига с дължина от 50 метра по река Стряма в района на село Калековец. Това той е установил, облитайки с хеликоптер мястото на бедствието. Наводнени са и много земеделски земи, както и част от магистрала "Тракия".

 

Кадри от дрон показват наводнението в Трилистник ВИДЕО

Драматичните часове за Трилистник дойдоха малко по-късно след наводненията около карловските села. Кумчев не спести критики към държавните институции. "Цари безхаберие. За пръв път тази година "Напоителни системи" не почистиха съоръженията си", каза той. По-късно публикува как багер запълва дигата. "Само не си мислете, че това е техника на "Напоителни системи". Сами организираме, наемаме техника, плащаме, молим се!", обясни фермерът.