Плановите полети с изтребителите МиГ-29, спрени след катастрофата край Шабла, вече са възстановени. Това стана ясно във Варна по време на най-мащабното учение на военноморските ни сили.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посочи, че докладът на разследващите за авиокатастрофата, при която загина майор Валентин Терзиев е обективен.

Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело за инцидента с МИГ-29?

Основните и съпътстващите причини, ние като военно ръководство, сме ги изтъквали в годините ежегодно в докладите ни за състоянието на отбраната – системното ни недофинансиране, проблемите с нальота, рисковата среда, в която работим. Това е за мен основното“, каза Ефтимов.

„Не става дума за пилотска грешка, искам дебело да го подчертая. Никъде не го пише в доклада. Вътре в доклада е казано всичко. Продължава разследване“, категоричен е министърът на отбраната Георги Панайотов.

Военните с информация за откритата черна кутия на изчезналия МиГ-29 ВИДЕО

4 държави и две от постоянните групи на НАТО, част от силите за отговор на алианса се включиха в тазгодишното учение „Бриз“, информира БТВ. В учението участват над 30 бойни и спомагателни кораби и катери, три самолета и осем хеликоптера.

През деня бяха разиграни редица епизоди като операция по овладяване на похитен търговски кораб, отразяване на асиметрични атаки на море, както и стрелба с артилерийски комплекс и зенитно-ракетен комплекс по въздушна цел. Учението приключва в неделя.