Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Димитър Серафимов – под прякор Келеша, и още седем ало измамници от групата му. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за телефонни измами на български граждани от територията на Румъния.

Групата бе задържана на 30 август при спецакция на полицията и прокуратурата. В хода на разследването стана ясно, че групата действа от януари 2018 г. от Димитър Серафимов – Келеша и сина му Васил. И двамата са с предишни присъди за телефонни измами. В бандата основна роля имали т.нар. „въртачи“ или „ревачи“, които мамили възрастните хора по схемата „полицейска акция“, т.е че съдействат на полицията да залови телефонни измамници.

По информация на Glas.bg ролята на въртачи, които са звъняли на жертвите, са изпълнявали Атанас Димитров Майтапа, Янаки Янакиев- Зубето, Атанас Атанасов- Зума, Васил Атанасов-Инчхай и Сергей Янакиев-Гаргата. Всеки от тях има дълъг опит как да лъже хората от другата страна на слушалката. Осмият човек от групата на Келеша е муле от София, където са извършени и повечето удари на разбитата банда. Неговата роля е да прибира парите от уговорените места, където жертвите ги оставят.

Мулетата в групата са набрани на случаен принцип по интернет. Въртачите действали от Румъния със SIM карти на румънски мобилни оператори. За година и половина участниците в групата убедили възрастни хора от София, Габрово и Разград да им предадат над 34 000 лева.

В къщата на Келеша бяха открити голяма сума пари, злато и златни пендари. Шестима от предадените на съд участници в престъпната група до момента са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“, един е под домашен арест и един с гаранция в пари от 10 000 лв. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Къде българските ало мафиоти крият своите SIM карти? В Румъния! Каква е схемата?

Хитрите ало мафиоти на Келеша криели телефоните в тухли