Не е на лице основание за вземане на решение за най-тежката мярка - задържане под стража, реши Пловдивският съд по отношение на Ивайло Дадански, предаде репортер на GlasNews.bg. Относно опасността за укриване - съдът не споделя доводите на прокуратурата. Дадански е семеен, с деца и постоянен адрес. В крайна сметка съдът наложи парична гаранция в размер на 5000 лв. на Дадански.

"Съжалявам за постъпката си, че му разпилях чорапите в момент на афект. Посегнах към главата му, но не съм го ударил. Не знам по какъв друг начин да определя задържането ми и искането за постоянно такова, освен като прекомерно. Няма да се почувствам престъпник, защото никога не съм бил такъв", заяви пред съда Дадански. Според него "някои хора от Капана не го харесват и ако пловдивчани толкова искат да го няма, той ще си отиде в София при семейството.

Адвокатът на Дадански изрази доволството си от решението на съда, а прокурорът обяви, че решението ще се обжалва.

Определението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.

Докараха бияча на Митко, който вече се казва Дадански, с белезници в съдебната зала СНИМКИ

Припомняме, по-рано днес докараха с белезници в съдебната зала на Районен съд – Пловдив Ивайло Пенов, където се гледаше мярката му. Районна прокуратура – Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 46-годишния мъж за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Ивайло Пенов, който се оказа, че си е сменил фамилията след сватба, вдигната в Капана по време на локдауна, отказа да отговаря на въпросите на медиите и каза, че не желае да бъде сниман. Мъжът вече се казва Ивайло Дадански, женен е и е осъждан. 

Дадански е осъждан за 4 тежки престъпления - три от тях за тежки измами в големи размери, а едно от осъжданията е за обсебване. Деянието е извършено по време на 3-годишния изпитателен срок. Предвижда се наказание лишаване от свобода.
 
Според прокуратурата има достатъчно данни, че той е извършил престъплението. Според експертизата, на потърпевшия Митко Стоянов му е причинена болка. Според наблюдаващия прокурор има опасност Дадански да се укрие. Целта е била да нарани видимо по-слабо от него лице заради невърнат чадър, който продавачът на чорапи бил изгубил.
 
“Агресия с нанасяне на удар глава в глава, е особено опасна за здравето на потърпевшия”, каза наблюдаващият прокурор.
  
Обвиняемият е крещял заплашително на Митко, разпилял е и е ритнал стоката, която момчето продавало. Към делото е приложен и случаят с нападнатите жени от общинското предприятие Чистота, както и редица закононарушения през последните месеци - нарушаване на противоепидемичните мерки и работене на заведението му по време на локдауна.
 
Според адвоката на подсъдимия - Светлана Калпакчиева, продавачът Митко е посещавал многократно заведението. Давани му са храна и напитки, купувани са чорапи от клиенти. Дадански дал личния си чадър на Митко, който обещал, че на следващия ден ще го върне.

Искат постоянен арест за бизнесмена Пенов, ударил Митко в "Капана"

Задържаха Ивайло Пенов заради побоя над Митко

Започна протестът на пловдивчани заради агресията над Митко СНИМКИ

Адвокатът, ударил Митко с чорапите, изчезна! Пловдивчани са пред заведението