„Не дай боже да завали дъжд“! Вероятно това трябва да си казваме, преди да видим прогнозата за времето. В последните години дъжд се оказва „мръсна“ дума, която всява страх и паника. Помним наводненията след пороите в карловските села, миналогодишния апокалипсис по Черноморието и всички останали мини бедствия винаги, когато завали.

Градовете се оказват неподготвени, така както, когато падне първият сняг. След вчерашните порои в Западна България това твърдение се оказва вярно. Улици, подлези, тротоари, трамвайни линии… всичко беше под вода. Коли бедстваха по булевардите, а гледките наподобяваха сцени от филм за края на света. И ако в култовия филм „След утрешния ден“ настана ледена епоха, у нас „След вчерашния ден“ - е потоп. Софиянци геройски успяха с доза непукизъм да издрапат от колите си, а пешеходците да преплуват до домовете си. Хората недоумяват защо водата не е на правилното място. Някои обаче проявиха креативност и опитаха да спасят обувките си с найлонови торби. На фона на софийското водно „празненство“, в Пловдив се разминаха само с наводнени улици, макар и новоасфалтирани, те не устояха на напрежението.

„Най-новата атракция в „Кючука“, на новия асфалт на “Ал. Стамболийски” - плувен басейн. Заповядайте да ловим риба! Толкова могат, или?,“ пита пловдивчанка.

В отговор и вероятно като успокоение може да се каже, че в столицата, ако се хвърлят въдици, ще могат да се открият големи пасажи от регистрационни табели на коли.

„Беше невероятно, а зад блока седемте рилски езера“, възкликна друг пловдивчанин. Мъжът от „Кючук Париж“ не посочва на коя улица са езерата, но няма и значение, тъй като уличното осветление снощи на много места не работеше, което силно затруднява избягването на наводнени участъци.

На фона на изброеното до момента, в Асеновград – вода няма! Колкото и невероятно да звучи, хората там започват да се съмняват в чистотата си. Някои дори се шегуват, че ще се познаят по миризмата. И докато повечето се чудят как да си вземат топъл душ, други сигнализират за ВиК авария, от която блика вода.

„Идиоти такива, в 20.00 часа ли е най-подходящото време да спрете водата, когато всички са си вкъщи и се ползва на макс. Абсолютни некадърници!“

„Ами да не плащаме този месец.“

„Да не се окаже само, че освен без вода, ще останем и без ток, като гледам как премигва постоянно... Тогава циркът ще е пълен.“

Такива мнения и опасения изразиха асеновградчани. И с право! А междувременно жител на родопския град се развихри под светещото небе. Мъжът е заснел впечатляващи кадри на гръмотевици, които публикува в мрежата. И вместо да се притеснява на битово ниво, а и може би, за да разсее аудиторията, попита: „Приличали ви на нещо светкавицата от тази вечер, която снимах над Баделема?“

Разбира се, че прилича на нещо. Сред предположенията са Торбалан, Путин, дракон, лице… и може би най-точното попадение е:

„Профил на човек, на когото най-после трябва да му влезе нещо в главата!“

Надяваме се след преживяното отговорните да са си взели урок, и да не допускат дъждовете да се превръщат в бедствие.

Вижте и съветите към шофьорите на "Аз на пътя - научи ме да шофирам":

Днес е дъждовно улиците станаха реки, образуваха се гьолове, не е готино. Още по-малко готино е, ако колата глътне вода, защото после ремонтът е скъп.

За това искам да напомня няколко неща:

1. Когато навлизате в дълбока вода - правете го бавно и плавно, старайте се да се движите с постоянна скорост и да не позволяват водата да се качва на предния капак, качи ли се до там - опасно е!
2. Ако сте с високо превозно средство (сув, камион и прочие), не карайте, все едно сте сами на пътя ясно, че за вас не е проблем, но ще удавите околните коли. Специално камионджиите много обичат да джапат здраво в локвите и не еднократно съм виждал как влизат с висока скорост и създават огромни вълни. Това е опасно за околните!
3. Знайте откъде "диша" колата ви. Знайте къде минават въздуховодите за двигателя и свикнете с идеята в колко дълбока вода може да влезете. Защото влезе ли вода в двигателя, тя не се компресира и се получава хидравличен удар, маслото е голямо и оставате в локвата.
4. Не карайте на отворени прозорци, че може да ви плисне вода от съседни преминаваща кола.
5. Старайте се да карате много бавно и внимателно около пешеходци за д ане ги изплискате. Неприятно е!

Ако имате опция да заобиколите голяма локва - направете го, по-добре 5 минути повече каране, отколкото основен ремонт на двигателя!

Снимки: Анжело Тошев, Samuel Pankov, Vanko Stoyanov, Dafinka Leshkova, Emi Tsvetkova, Лилия Йотова, Петър Петров, Nikolay Zahov, Кемил Манов