След разследване на GLAS.bg, в което ви показахме как мними ходжи трупат лесни пари на гърба на измамени хора, последва реакция от Главно мюфтийство в лицето на Районния мюфтия на Пловдив Танер Вели. По думите му, магията е нещо, което е забранено във всички небесни религии. Това е отпреди минали векове и от както се помни човечеството. В исляма е категорично забранено, обясни Танер Вели. Вижте цялото интервю с Районния мюфтия на Пловдив:

 -Как бихте коментирали поведението на хора, които се представят за ходжи и ясновидци, споменават Корана и печелят лесни пари на гърба на измамени хора?

 -Едно от често срещаните суеверия в съвременните хора на съвременния свят е да се подлагат на гледане за съдбата им чрез "ясновидство-гаданието". За съжаление това се превърна в нужда сред хората, но крайният резултат не е това което се очаквало.

 Какво е ходжа? Кой може да бъде носител на такава титла? Жена може ли да бъде ходжа?

Да изпълнява заповедите и разпорежданията на висшестоящите органи – Главно мюфтийство, Районно мюфтийство и Мюсюлманско настоятелство. Да ръководи петкратен, джума, байрам, теравих намаз и при необходимост – дженазе намаз в джамията или месджида където е назначен. Да организира и провежда летен Коран курс, както и целогодишен – най-малко два дена през седмицата, независимо колко желаещи има. Да прави вааз или най-малкото да чете определени части от издания (книги, списания и др.) преди джума, байрам и теравих намаз. Да научи желаещите (възрастин и деца) да четат правилно Коран-и Керим от книгата. Да просвещава хората по отношение на вярата, ибадетите и морала, както и да ги научи да изпълненяват ибадетите с практически занимания. Да бъде чисто, спретнато и прилично облечен. Да бъде пример за обществото с поведението и облеклото си, както и със семейния си живот.

 Носител на такава титла може да бъде – според Правилника за дейността на свещенослужителите – Прието с Решение на ВМС №85 от 19.09.2011г. трябва да е навършил 18 години. Да е психически уравновесен. Да няма физически недостатъци, възпрепятстващи извършването на дейността. Да не е осъден за престъпление от общ характер. Да има завършено висше ислямско образование.  Да се ползва с авторитет на честен и справедлив човек. Да спазва принципите на ислямската религия. Да не извършва дела противоречащи на морала и нормите на исляма.

 -Обиждате ли се на подобни прояви?

-Това е опетняване на достойнството и честа на тези които си вършат съвестно задълженията си. Тези които на своя глава определят позволеното за непозволено и непозволеното за позволено , тези хора излизат от вярата и стават неверници. Да се живее според Ислямската религия означава, което е непозволено си е непозволено, което е позволено си е позволено.

 -Какво е магия и кой може наистина да развали магия?

От материално и нематериално да се стреми да се изкара вид облага. Намерение което да подтикне отсрещния в загуба или фалит. Това енещо (магията), което е забранено във всички религии. Това (магията) е от преди -от миналите векове, от както се помни човечеството. Във всички небесни книги е забранено да се прави магии. В исляма магията е Харам – непозволено. Категорично забранено.      

 -Какво бихте посъветвали хората? Как да се предпазят от мнимни ясновидци и ходжи? Ако се нуждаят от помощ, къде да я потърсят?

-Всеки който отиде при ясновидец и го попита нещо, 40 дни няма да му се приема молитвите – намз. Който отиде при гадател или  ясновидец и потвърди казаното от него, несъмнено отрича това което е ниспослано на Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари)- отрича Корани Керим. Ясновидците са едно нищо.

 -Наказва ли се злоупотреба с вяра?

-Вярването в гаданието и късмета противоречи на вярата в Единобожието. Защото според вярването в единобожието гласи, че знанието за бъдещето е в ръцете и дискретността на Аллах във всички аспекти. Човек обаче може да поиска всичко и да си промени бъдещето само и единствено с позволението на Аллах. За това вратата за молитва винаги е отворена. 

 -Искате ли Вие нещо да кажете на тези, които мамят нещастни хора?   

 -Хадис (думи) на Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари): „Един от вас, който желае нещо добро и полезно за себе си, ако не го желае за и за другия – ближния си, той не достигнал възхода на вярата си.” Може да се тълкува и като: Това което не искаш за себе си, не го пожелавай на друг. Когато имат нужда тези хора, нека се отправят кой както си вярва. Примерно едни християнин да посети църквата, да си запали свещичка и впоследствие да си вдигне ръцете или да се помоли директно на Всевишния на Господ. А за всеки мюсюлманин също да посети Божия храм, джамията или месцида също да си вдигне ръцете и да иска помощ от Всевишния, защото Алах казва, че неговата врата е отворена за помощи и за покаяние до сетния ден.

Разследване на GLAS.bg: Мними ходжи развалят магии за смърт и трупат лесни пари на гърба на измамени хора

Разследване на GLAS.bg: Ясновидци лекуват коронавирус срещу хиляди левове