При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето организирани от УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив. Над 300 души бяха прегледани в двата дни на кампанията, проведена в университетската болница и на центъра пред община Пловдив. Събитието се състоя по повод 17 май - Световния ден за борба с хипертонията.

Благодарение на профилактичните прегледи, десетки пациенти бяха диагностицирани с повишени стойности на кръвното налягане.  Лекарите успяха да контролират тези стойности и да насочат пациентите към подходящо лечение. Специалистите съобщават, че най-честите случаи открити по време на кампанията са свързани с артериална хипертония. Често се е налагало да коригират съществуващи терапии или и да предписват нови, поради неспазването на предишни лечения.

Средната възраст на преминалите преглед е от 50 до 75 години. Кръвното налягане на голяма част от тях е 135/70 и 150/85. Уловени бяха и стойности като 170/100, а тези пациенти досега не са търсили медицинска помощ до този момент.

В приемния кабинет № 11 на бул. Пещерско шосе 66 прегледите се извършваха от специализанта д-р Елиза Актерян, както и от стажант-лекарите Елица Желязкова, Анна Георгиева, Сибел Азиз и Даниела Зотева - Карамитева от Клиниката по кардиология на университетската болница. От 9:00 до 13:00 часа преминаха голям брой желаещи за преглед, които останаха силно впечатлени от отношението и професионализма на медицинския екип.

"Много хубава инициатива. Научих за безплатните прегледи от братовчедка ми.  Изключително важно е да се проверяваме периодично. Силно удивена съм от младите лекари тук. Много са внимателни, обясняват всичко подробно, така че да няма нищо неясно. Дават ни полезни съвети и се държат мило. Поздравявам ги!", сподели една от пациентките.

Лечебното заведение, заедно със своите лекари и медицински специалисти, участва и в организацията на масовото измерване на кръвно налягане и на пл. Стефан Стамболов пред община Пловдив.

“Световният ден за борба с хипертонията е отлична възможност да напомним на обществото за сериозността на това състояние. Високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, които са основна причина за смъртност в световен мащаб. Нашата цел е да информираме пациентите и да им помогнем да управляват своето здраве по-ефективно. Радвам се, че младите ни лекари показват такова ниво на професионализъм и внимание към пациентите”, каза началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Инициативата на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив демонстрира значимостта на редовните профилактични прегледи и активната роля на здравните специалисти в борбата с хипертонията. Прегледите продължават да бъдат важен инструмент в диагностиката и контрола на това широко разпространено заболяване.