Управляващата Консервативна партия на Великобритания заяви, че ще върне военната или обществено полезната служба, ако отново спечели властта на общите избори в Обединеното кралство на 4 юли.

Това премиерът Риши Сунак обяви в публикация в The Mail on Sunday. Изданието отбелязва, че Сунак и неговите съветници, изготвили плана, се опасяват от предполагаема нарастваща заплаха от т. нар. ос на авторитарни държави, в която Лондон включва Иран, Китай, Северна Корея и Русия.

Младите хора на 18-годишна възраст ще изберат или да се присъединят към военните на пълен работен ден за 12 месеца, или да прекарват един уикенд всеки месец като доброволци в своята общност в продължение на една година, съгласно плановете. Избралите армията, ще „учат и ще участват в операции по логистика, киберсигурност, обществени поръчки или граждански отговор“, казаха торите.

Доброволчеството може да включва подпомагане на местните служби на пожарната, полицията, здравеопазването, както и благотворителни организации, които подпомагат самотни и изолирани възрастни хора, добави партията. Планът предполага, че само около 10% от завършилите ще изберат първия вариант.

Премиерът Риши Сунак каза, че схемата ще "създаде споделено чувство за цел сред нашите млади хора и подновено чувство на гордост в нашата страна". „Тази нова, задължителна национална служба ще предостави възможности за промяна на живота на нашите млади хора, предлагайки им шанса да научат умения в реалния свят, да правят нови неща и да допринасят за своята

Макар Сунак да обяви, че службата ще бъде задължителна, неговият вътрешен министър Джеймс Клевърли каза пред Sky News в неделя, че няма да има наказателни санкции за млад човек, който откаже да участва. Консерваторите, които са на власт от 2010 г., изчисляват, че схемата ще струва около £2,5 милиарда годишно, като първите младежи ще бъдат включени в новата програма септември 2025 г., пише "Нова".

Във Великобритания имаше национална служба между 1947 и 1960 г., като мъже на възраст между 17 и 21 години служиха във въоръжените сили в продължение на 18 месеца. Няколко европейски държави, включително Норвегия и Швеция, имат някаква форма на временен договор