Математикът проф. Николай Витанов представи ковид прогнозата си и в съботния ден.

По думите му преминаваме леко през лятна вълна на вируса. Това ще спомогне да посрещнем есенно-зимната.

„Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 134 дни след края на извънредната епидемична обстановка,“ посочи той.

Вижте цялата му прогноза:

„Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Мерките дават резултат. Вълната премина пиковите си стойности по отношение на заболеваемост. Следва пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла. След това смъртността се очаква да падне още, въпреки, че и сега не е много висока.

Цялото Черноморие е в зелената зона. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 30. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 281.92 на 100 000. Спада. Падна под 300 на 100 000 . Вълницата е прекършена. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, тъй, че няма да има налагане на по-съществени мерки. Виждате - спазвате мерките хладнокръвно и те обръщат тренда. Мерките са добре дозирани, налагат се в точния момент и за кратко време – за да се спре появата на дифузно разпространение. След като дадат резултат и съответните индекси паднат под праговите стойности, мерките се махат. Всичко е ясно и кратко – няма излишно държане на мерки, няма ексцесивни мерки. Спря се дифузното разпространение, потисна се клъстерното разпространение, вълната бе пречупена и тръгнахме надолу.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата си отива. Мерките дават резултат. Трендът на растеж се пречупи. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 134 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.42. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Вълницата грохва. Това се и очакваше – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Постигнахме го крупния успех – минаваме през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.42

София-град - 0.26

Пловдив - 0.43

Бургас - 0.40

Варна - 0.36

По южните граници

Благоевград - 0.51

Кърджали – 0.57

Смолян - 0.53

Хасково - 0.56

Ямбол – 0.52

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Навреме наложени, краткотрайни мерки с ясна цел – да спрат дифузното разпространение на вируса. Спряха го. Демонстрира се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране.

За страната, индексът е около 2.5 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 134 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 3 пъти под критичната стойност, Бургас – около 2.5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.45. Тук – около 2 пъти под критичната стойност.

Виждате – индексите падат. Спокойно е. Август ще си е спокоен, както ви беше прогнозирано. Болниците няма да са пълни. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната. Областите по морето вече всички в зелената зона. Приятна почивка през август.

За сведение - индексите в още няколко области

Кюстендил - 0.48

Ловеч - 0.67

Монтана - 0.47

Пазарджик - 0.56

Перник - 0.55

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица.

Няма дифузно разпространение. Няма. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Обстановката е спокойна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупе тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 57

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Около 11% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 1053

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме под 21%. Добре е – август си върви, а прогнозата е, че няма да стигнем критичните стойности до края на месеца. Не само, че няма да ги стигнем, ами се очаква процентът да почне да намалява.

Виждате – чупим тренда на заетостта при заетост на леглата 5 до 10 пъти под критичната. Такава ефективност искам да видя от вас, които ще дойдете след мен.

Не се очаква да стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 134 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение полека отслабва, мачкано от мерките. Индексите започват да намаляват. Това е добре, много добре. В благоприятния сценарий сме. Прогнозата я знаете – август ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на 14 дневната заболеваемост. Все още всичко е червено, но се очаква една област да отиде в оранжевата зона. Същата, която ще излезе от Етап 1 на мерките и ще отиде на Етап 0. Все пак, има доста червено по картата. Човек е добре да се пази.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека и вирусът и войната да ви заобикалят.“