Цените на недвижимите имоти ще продължат да растат и тази година, защото техният връх все още не е достигнат както за старото строителство, така и за новото, коментираха брокери и строителни предприемачи на форум за недвижимите имоти.

Според тях в страната няма опасност от ценови балон на пазара на жилища, въпреки същественият скок на цените в последните две-три години и предупрежденията от страна на централната банка към търговските банки да бъдат внимателни с кредитирането.

"В момента ситуацията е много по-различна от 2008 г. Тогава експанзията на кредитирането вървеше заедно с ръст на цените, с високите лихви по кредитите и високи лихви по спестяванията. Сега ниските лихвите по кредитите са провокатор за ръста на цените. Имаме повишаване на доходите и на спестяванията, имаме и четири пъти по-евтина цена на парите", посочи Гергана Бахчеванова, изп. директор на агенцията за недвижими имоти "Адрес".

"За балон се говори от повече от две години. Клиенти горко съжаляват, че преди година-две години не са купили жилище и вече са изтървали 20-30%. Търсенето все още изпреварва предлагането. За ново строителство не само че няма балон, но още не е постигнат върхът на цените", заяви на свой ред Ирина Кънева от строителната фирма BLD.

Тя припомни, че пандемията е донесла драстичен ръст на цените на строителните материали и на труда, което няма как да не се отрази на цените на новото строителство.

Според кредитният експерт Тихомир Тошев обаче пазарът вече се е запътил към ценови балон.

"Ръстове от над 10% на цените годишно се смятат за нездравословни", твърти той и припомня, че имотният балон през 2008 г. е започнал да се надува от 2003 г., като за 6 години цените на имотите са нараснали със 130% или с 20-30% годишно.

Брокери обаче обясняват високия ръст на цените през 2021 г. - най-вече в столицата и няколко от големите градове в страната - с това, че се купуват повече завършени жилища, в които не се налага купувачът да  достроява или да прави ремонти.

"Ако говорим за ново строителство, има предпоставки в следващите месеца цените да вървят още малко нагоре", заяви Ирина Кънева от BLD. Тя обясни, че в момента за нови сгради на добри локации в София има списък на чакащи. Така сгради се разпродават в голяма степен още преди да бъдат обявени.

Такива сделки обаче може да извършват само купувачи с готови пари, защото банките приемат да се включат с кредит само след издаване на Акт 14, т.е. минимум на груб строеж при това, без да отпускат цялата сума.

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк.

TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел.

Подробна информация и консултации можете да получите на тел.& 0876797979