Средната годишна брутна заплата в ИТ сектора у нас възлиза на 58 284 лева или 4 857 лева месечно. Това става ясно от последния доклад на Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ.

Близо 600 милиона лева ръст бележи през 2020-та ИТ секторът у нас. Над 80% от проходите са от износ. На годишна база той е 15%, сочи още годишният анализ на сектора, обхващаш последните три години.

За тази година Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, очаква тези позитивни тенденции да продължат. ИТ секторът като принос в БВП гони земеделието и туризма, твърди той. През 2020 над 40 000 са заетите в софтуерния бранш.

Според него кадрите от Украйна, Русия и Беларус предпочитат да работят у нас, отколкото в Полша или Германия. Страната ни обаче трябва да облекчи спънките пред тези хора - издаването на синя карта и статута на техните семейства.

Доброслав Димитров отчете, че и доста българи се връщат от чужбина. Брутното възнаграждение през миналата година е било близо 5000 лева. Един програмист в България има по-висок стандарт на живот от неговия колега в Германия или Великобритания, уверени са от бранша.

През 2021 г. над един милиард лева в хазната са средствата от сектора. "Вече не сме бутикова индустрия", категоричен е той и отчете, че секторът работи изцяло на светло.

През 2025 година, според прогнозата на сектора, приходите от продажби ще са около 10 милиарда лева. Над 72 200 ще са заетите, а новите работни места трябва да са 32 000 в следващите години. Експортът на сектора ще достигне 8 милиарда лева. Риск пред сектора може обаче да се окаже държавната политика.

Над 70 нови софтуерни компании от 14 държави са открили офиси у нас през миналата година.