Община Пловдив изготвя единна географска информационна система и база данни за адаптация и изменение на климата, която ще бъде основен инструмент на Центъра за управление на бедствия. Това стана ясно на форума за електронно управление “Digital Plovdiv”, който се проведе под теметата.

Дигитализацията и внедряването на иновативни технологии независимо дали става дума за частния или публичния сектор, заемат водещо място в съвременния свят и ще бъдат неизменно в дневния ред на бъдещето. Около тази теза се обединиха участниците във форума "Digital Plovdiv". Конференцията се проведе в Международния панаир и събра представители на властта и бизнеса, които обсъдиха дигитализацията.
 
Събитието беше открито от кмета Здравко Димитров. То се организира от общината съвместно с Комисията за регулиране на съобщенията и има за цел да подпомогне иновациите и адаптирането на новите технологии, осигурявайки взаимно допълване между публичния и частния капацитет.
 
Пловдив вече е направил няколко стъпки към дигитализацията. Приемът на ученици в първи клас и деца в детските градини  може да се извършва изцяло по електронен път. От 2021 година градът е част от единния модел за заявяване на електронни услуги чрез системите, осигурени на национално ниво. Градският транспорт е оборудван с нови системи за плащане, подобни на тези в много европейски градове, а скоро ще бъде закупена техника за интерактивно представяне на експонатите в 7 културни институции.
Според участниците във форума, трябва да бъде направена сериозна реформа и  дигитализация на строителния сектор.
 
За дигитализацията на градовете ще се търси финансиране на национално и европейско ниво.