В позиция на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" по повод приетото в парламента на първо четене решение за спиране на вноса на руски суров петрол се казва, че "предсрочният отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите и създава рискове на пазара на горива в страната".

От дружеството посочват още, че разработват план за своевременно поетапно преминаване към алтернативни източници на суров петрол, но подчертават, че според "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" предлаганият 30-дневен срок за смяна на източника на суровина е нереален и не може да се гарантира в пълна степен нормалната работа на предприятието.

"Решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 г. отчете обективните логистични ограничения на пристанищата в страната да приемат нефт от други държави и взе под внимание, че рязката забрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и икономиката на България.

Чрез дадената отсрочка от забраната за внос на руски нефт, „Лукойл Нефтохим Бургас“ предлага най-евтините горива в Европейския съюз, като отчислява крупни данъци в бюджета на Република България.

В същото време компанията разработи план за своевременно поетапно преминаване към алтернативни източници на суров петрол. Предложенията ни бяха представени в поставения от Министерството на енергетиката срок, и съгласувани с всички правителства, които са били начело на държавата през този период.

Планът гарантира замяна на суровия петрол преди изтичане на дерогацията, предоставена от ЕК; гарантира достъп до качествени горива на приемлива цена за българските граждани, бизнес и бюджетни организации след смяна на суровината; гарантира сигурност на работните места и доходите на работещите в рафинерията и ги защитава от техногенни инциденти с екологични и други последствия. Планът напълно отговаря на приложимото българско и европейско законодателство.

Разтревожени сме от действията на онези депутати, които саботират неговата реализация, опитвайки се да отменят решения на Европейския съюз.При тези обстоятелства, всички потребители на горива ще се окажат губещи", се казва в позицията.