Традиционният Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест вече започна. Кулминацията е през този уикенд. Фестивалът се провежда всяка година през втория уикенд на месец септември, когато има най-голямо изобилие на домати, чушки и лютеница. На фестивала се дават награди за най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия в различни категории – месни, безмесни или тестени. Новият конкурс е „Гевгирът на баба” – за най-стар и интересен гевгир, на който нашите баби са правили лютеница.

Събитието се провежда от 2009 г. и с годините се превръща в един от най-популярните фестивали в страната. Част от фестивалната програма са образователни програми, лекции, пленери, базари, кулинарни дейности, много музика /джаз, рок, блус, етно, фолклор/ и конкурса „Царица на лютеницата“.

Целта на Куртово Конаре Фест е да подкрепи местният поминък, а създадения собствен облик и формат на събитието съчетава традиционното и съвременното изкуство в едно.
 

Как да приготвим домашна лютеница вкъщи по изпитана рецепта?