Хлябът ще поскъпне със стотинки, прогнозира председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева, според която цената му отдавна зависи от търговските вериги, а не от производителите.

"Тежка и динамична - такава е ситуацията, в която работи браншът на хлебопроизводителите и сладкарите в условията на нарастващи цени на енергоносителите", коментира тя пред БНР. 

Няма и кило, а самунът гони 2 лева. След рекорден добив от зърно, хлябът – лукс!

По думите й тенденцията за продължаващо нарастване на цените предизвиква паника на пазара и нелоялни търговски практики.

Поскъпването на житата също показва много бързо развиваща се инфлация, която трябва да се овладее. 

Кукушева смята, че бизнесът може да бъде подпомогнат единствено чрез две схеми. Първата от тях  е редуциране на държавния апарат - съкращаване на държавните служители, които тежат на бюджета.

"Това са 1 милион души, а в бизнеса за заети почти същото число. Така излиза, че на гърба на хората в частния сектор са всички останали. В себейстойността на хляба 35% е стойността на труда на работниците", констатира шефът на НБСХС.

Второто предложение пък е за 9% ДДС върху основните храни. Според нея това ще увеличи постъпленията от преки косвени данъци, ще изсветли сектора, ща освободи и средства за бизнеса, който да повиши и заплащането на служителите.