Екипи на Главна инспекция по труда (ГИТ) погнаха бармани и сервитьори без договори по морето. Целта е да се осъществи по-засилен контрол на територията на морските курорти. Само за седмица инспектори от териториалните дирекции в Бургас, Варна и Добрич са съставили 46 акта за установяване на административно нарушение, съобщиха от инспекцията.

Проверяващите наблюдават за недеклариран труд, за разпределението на работното време и заплащането на труда, наемането на граждани на трети държави и на непълнолетни лица, както и за осигуряването на здраве и безопасност при работа, включително дали са въведени противоепидемични мерки. За седмица са извършени 241 проверки в обекти с 4200 заети.

Засечени са 22 случая на назначени на работа без трудов договор. Двама граждани на трети държави са установени да работят без право на достъп до пазара на труда у нас. Само 1 непълнолетно лице е работило без необходимото разрешение. Общо са съставени 46 акта за административни нарушения. Сред най-честите са тези, свързани с разпределението на работното време, като установените за седмица са 86.

В рамките на кампанията инспекторите са установили още, че работодатели не заплащат с увеличение от минимум 1 лев на час положения нощен труд съгласно промяната, която е в сила от началото на 2021 г. Те продължават да плащат само по 25 стотинки на час, нарушенията, свързани с това, са 22 за седмица.

Ресторантьорството и хотелиерството са сред дейностите, в които ГИТ осъществява целогодишен засилен контрол, защото според анализите те са най-рисковите по отношение на използването на недеклариран труд. За първите седем месеца на 2021 г. в тези две икономически дейности са извършени общо 2900 проверки в близо 2600 предприятия с 41 300 работници. Нарушенията са били почти 13 900, като от тях свързаните с безопасността и здравето при работа са близо 6100, а по осъществяване на трудовите правоотношения – близо 7800.

Работещите без договор на проверените места са били близо 270 души, а нарушенията, свързани с работното време, почивките, отпуските и извънредния труд, са почти 2000, а по заплащането на труда – 1630.

Съставените актове за административно нарушение в двете икономически дейности са близо 700. През 2021 г. дадените разрешения за работа на непълнолетни лица са над 5400, което е ръст с над 50% спрямо същия период на 2020 г. Случаите на работещи непълнолетни без разрешение от инспекцията за периода са 35.