Кметът Ат. Камбитов впрегна цялата си административна машина да загуби дело, заведено срещу общината от съученика му Райко Зашев, в опит да смачка мен, Андон Тодоров. Случващото се в съдебната зала на Административен съд – Благоевград по въпросното дело е фарс, общината тръгна срещу интересите си, юристът А. Методиева не само не оспори жалбата, а на вчерашното второ заседание сътвори прецедент в съдебната зала, като влезе в дует с противника си. Така се стигна до Решение второ вещо лице да прави нова експертиза дали бившият главен архитект на Благоевград Васил Тинчев е издал в нарушение строително разрешение за строеж на ул. „Ив. Михайлов“ на фамилия Зашеви, което стана причина той да бъде уволнен. Изненадващо на вчерашното заседание общината и ищецът Р. Зашев настояха да се отхвърли експертизата на Анушка Костадинова заради констатациите й, че няма допуснати нарушения при издаването на разрешение за строеж и ПУП на сградата, собственост на сестрите Зашеви. Собственичките на имота, срещу които съученикът на кмета Камбитов Р. Зашев подаде жалба, че са допуснати груби нарушения, бяха принудени да се конституират като страна, за да защитят интереса си, заради основателни съмнения, че общината няма да го направи. По искане на двете страни по делото още на предишното заседание специално бе изискано вещото лице да е архитект извън Благоевградския съдебен район, за да няма съмнения за безпристрастност. Действията на юристите на общината в съдебната зала са прецедент, тъй като явно с всички средства се опитват да загубят делото, в противен случай, ако се установи, че всички действия на общината по казуса „Зашеви” са били законни, ще лъсне като незаконно уволнението на главния архитект Васил Тинчев, което бе мотивирано с казуса „Зашеви“.

След над 3-часов разпит на вещото лице съдия Марияна Мицева прие протеста на двете страни в процеса и назначи ново вещо лице – арх. Васка Рачова да направи повторна експертиза на законността на действията на арх. Тинчев и издадените от него разрешения за строеж и ПУП на сградата на ул. „Ив. Михайлов“.

Завеждам иск срещу действията на юриста Методиева, извършени под диктовката на кмета Камбитов, които са в ущърб на интереса на общината и данъкоплатците, още повече че лично тя или юристите от отдела й заверяват с подписите си всички разрешения за строеж, преди те да се парафират окончателно от главния архитект.

Само преди няколко дни гръмна първият балон на екипа „Камбитов”, който ревностно опита да защити незаконно строителство в района на старата автогара, само на метри от сградата на сестри Зашеви. Странно е защо кметът Камбитов мълчи по темата и не отговори на пресконференция на въпросите на благоевградчани за съмнителните въртележки около продажбата на общински терени там, кой и как строи и чия всъщност е новостроящата се сграда. С декларация на зам. кмета по строителството инж. Тунева, че незаконно строителство не съществува, още преди да е направена проверка, бе подведен Общинският съвет при взимането на решение за продажба на общинската земя. Резултатите от намесата на ДНСК доказаха тази  лъжа и е странно защо кметът Камбитов още не е предприел мерки за дисциплинарно наказание на заместничката си.  Там обаче основен собственик и строител е фирма, която кумашинът на кмета Камбитов инж. Янко Янков напусна заради зам. кметското кресло в общината, но 1,5 г. по-късно подаде оставка. Подготвям сигнал до прокуратурата с искане да се разрови надълбоко строителството и сделките около имота на старата автогара и очаквам да изскочат интригуващи факти с още по-интригуващи свързани фирми.

АНДОН ТОДОРОВ


  • А. Методиева
Ат. Камбитов