Доктор Бранимир Мичев има присъди за измама и точене на чужда сметка.

Хирургът от Разград Бранимир Мичев отива на съд, защото е купувал с рецепти морфин и силното болкоуспокояващо лекарство оксиконтин, които след това искал да продава на наркозависими.

От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт срещу Мичев е внесен в Окръжния съд в Разград. Магистратите трябва да решат дали документът е изряден и ако е така, да насрочат дата за процеса. В случай че вината на лекаря бъде доказана, той може да получи наказание от 5 до 15 г. затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Според обвинението Бранимир Мичев е измислил и приложил схема за закупуване и продажба на медикаментите, които съдържат наркотични вещества. По този начин само за два месеца придобил 10 670 ампули и 100 таблетки морфин, както и 150 таблетки оксиконтин в началото на 2017 г. Експерти са оценили стойността им на общо 13 803 лева. Лекарствата са под контрол и се отпускат чрез специален режим само на пациенти със злокачествени заболявания за облекчаване на болките им или на пациенти в последен стадий на болестта, посочват от държавното обвинение.

Мичев изписвал жълти рецепти за медикаментите, но разследването показало, че нито един от пациентите не е имал злокачествено заболяване, а голяма част от тях дори не познавали лекаря. Той издавал специалните рецептурни бланки на името на пациенти, като се сдобивал с личните им данни от отделението в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград, където преди това работел.

Така Мичев решил да си докарва допълнителни доходи, като възнамерявал да продава медикаментите на наркозависими, тъй като на свободния пазар цената на тези лекарства е значително по-висока от тази, която пациентите със злокачествени заболявания плащат в аптеките, пише столичен ежедневник.

Според данните на криминалисти Мичев попълнил сам 238 жълти рецептурни бланки, в които записвал името си и своя уникален идентификационен код, регистрационния номер на болницата и др. С тях отивал в аптека в Разград, предоставял ги заедно с личната си карта, подписвал се и получавал медикаментите.

Схемата му била разкрита след проверка на Регионалната здравна инспекция в Разград. На служителите им направило впечатление, че бланките били изписани от един и същ лекар. Той бил и единственият в областта с най-много издадени жълти бланки за лекарства с наркотични вещества, които плащал и получавал лично.

В момента Мичев е в ареста в Разград по друго дело. Срещу него има една влязла в сила присъда за теглене на пари от банкомат с чужда карта. Преди месец медикът беше осъден условно на 3 години затвор, защото измамил баща на осъден младеж, че ще извади сина му от затвора срещу 10 600 лева. В този случай Мичев действал със съучастника си Борис Пенев, управител на охранителна фирма от Кубрат, който се представял за съдебен заседател.