На 19 март Плевенски окръжен съд разгледа мерките за неотклонение, взети спрямо четиримата обвинени в изнудване и рекет на деца в Плевен. На 15 март, Районен съд, е постановил вземане на най-тежката мярка за неотклонение - „Задържане под стража“, спрямо обвиняемите лица. Защитниците на същите не са останали доволни от взетите мерки и са внесли жалби в Окръжен съд Плевен, против определението на Районен съд. 

В жалбите си сочат, че считат определението за незаконосъобразно, а задържането под стража, за твърде тежка мярка. След като състав на Плевенски окръжен съд разгледа жалбите, прецени фактите и събраните по делото доказателства до този момент, тежестта на престъплението, за което законът предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и високата степен на обществена опасност, е намерил, че при налагане на по-лека мярка за неотклонение, обвиняемите могат да се укрият или да извършат престъпление.

Поради това потвърждава мярката за неотклонение „Задържане под стража“, спрямо четиримата обвиняеми. Определението на Окръжен съд Плевен е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Припомняме, че група младежи от Плевен са били обект на постоянен тормоз. Те са били жертви на рекет, побоища, заплахи с оръжие и събиране на такса „Спокойствие”.

Децата, които са системно обирани и тормозени, са пазели в тайна от своите родители случващото им се до момента, в който майка на едно от момчетата разбира за тормоза над сина й и историята се разплита.