Народното събрание трябва да избере председател, трима заместник-председатели и секретар на новия състав на Централната избирателна комисия. Останалите членове ще бъдат назначени от президента Румен Радев по предложение на партиите в парламента и двете коалиции, представени в Европейския парламент, информира БНР.

Разпределението на квотите според ГЕРБ трябва да е следното - 7 за най-гоямата парламентарна група, 6 за БСП, по двама за „Обединени патриоти“, ДПС и един за ВОЛЯ. От ГЕРБ предлагат за председател на ЦИК да бъде Стефка Стоева и шестима души за членове.

БСП "За България" номинираха също шестима. За заместник-председател предлагат Силва Дюкенджиева. „Обединени патриоти“ подкрепят доцент Таня Йосифова. ДПС предложиха Севинч Чолакова за секретар и Ерхан Чаушев за член. От партия „Воля“ номинират Кристина Цанкова-Стефанова.

От извънпарламентарните партии Реформаторският блок също даде своята номинация в лицето на Ивайло Ивков. Катя Иванова е предложена от коалиция "България без цензура".

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов коментира, че дори депутатите от БСП да продължават със своя бойкот на парламента, народните представители от ГЕРБ ще гласуват за техните кандидати в ЦИК.