Изненадващо или не ГЕРБ си върна водачеството в парламентарните избори, след като ЦИК извади данни при обработени 67,23 на сто обработени протоколи.

От данните става видно, че коалицията "ГЕРБ - СДС" към момента е лидер с 23,98% от гласовете.

Партия "Има такъв народ" получава 23,85 на сто подкрепа на парламентарните избори.

"БСП за България" е трета с 13,71 на сто от гласовете.

Четвъртата позиция е за "Демократична България" – 12,68%.

Движението за права и свободи са пети с 9,95 на сто.

Шестите и последните, които влизат в бъдещото НС, са "Изправи се! Мутри вън!". За тях са гласували  - 5,13%

Под чертата остават Коалиция "Българските патриоти - ВМРО, Воля, НФСБ" - 3,20 на сто от бюлетините, партия "Възраждане" – 2,99 на сто, и "Гражданска платформа Българско лято" - 1,80 на сто.

Обработени са и 27.3 на сто от протоколите на секциите зад граница. Там най-голяма подкрепа засега регистрира ДПС – 28.84 процента, като в Турция за Движението са гласували близо 90 на сто от отишлите до урните. Втора по резултат в чужбина е партията "Има такъв народ" – 26.12, следват Демократична България – 17.77 и ГЕРБ – СДС със 9.49. Партия "Възраждане" са подкрепили 5,4 процента от гласувалите българи зад граница, а за БСП вота си са дали 3.65.

По първоначални прогнози двете формации лидери най-вероятно ще имат еднакъв брой депутати в следващия парламент - по 61 народни представители. Това би означавало спад за групата на ГЕРБ-СДС с 14 депутати спрямо предния парламент и увеличаване на тази на ИТН с 9 народни представители.

Засега не е напълно ясно и точно кой ще заеме третото място, след като Столетницата отбеляза нов срив и падна под 14 на сто срещу близо 13 на ДБ.

Така левицата почти сигурно ще има поне петима депутати по-малко от предното НС, като прогнозите за нея са, че сега ще вземе или 38, или 37 мандата. За сметка на това ДБ ще има между 36 и 37 мандата, което е с 9 до 10 депутати повече спрямо предния парламент.

Пети в следващото НС се класират ДПС, които по първоначални данни получават малко под 10% от гласовете и най-вероятно ще запазят досегашния си брой депутати - 30.

Шести са "Изправи се! Мутри вън" с около 5%. Това означава, че вероятно също ще запазят досегашния брой народни представители, които имаха и в 45-ото НС - 14.