Офертата на Слави Трифонов за проектокабинет бе посрещната "на нож" и със силно отрицание от страна, както на т. нар. протестни формации - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", така и на БСП.

ИТН няма да прави коалиции, прави собствен кабинет. Премиер - Николай Василев

Корнелия Нинова обяви, че няма да застанат зад "предложеното от г-н Трифонов правителство и обявените мерки и приоритети", а съпредседателят на ДБ Христо Иванов заговори за "подмяна на исканията на протестиращите" и за "провокация" от страна Трифонов, но и се опита да протегне ръка за диалог.

Христо Иванов: Предложението на Трифонов за кабинет шокира страшно много хора

Мая Манолова обаче стигна по-далеч, като предложи служебният кабинет да бъде избран за постоянен, като това трябвало да се случи при третия мандат. Првият да бъде отхвърлен, вторият отивал при ГЕРБ, а третия при БСП, демократите, или при "Мутри"-те – каквото решал държавният глава.

Хаджигенов: Отказваме да участваме във Фейсбук република!

Самият Трифонов не остана безучастен и отвърна на нападките, но… социалните мрежи буквално завряха от критични коментари, а политолози, анализатори и социолози директно нарекоха списъка от бъдещи министри "най-тежкия олигархичен инженеринг на правителство" в най-новата история на България.

Слави Трифонов: Съжалявам, че трябва да ви разочаровам - няма порции!

"Корпоративният конфликт в момента е сложен и разнопосочен. Той не е с един фронт. Практически са много повече страни, много сериозни капитали и пари, които са застрашени. Говорим за това, ощетените досега корпоративни интереси да станат доминиращи и на свой ред да ощетят онези, които предприеха агресивна атака срещу тях. В момента движещата сила са финансовите и корпоративните интереси, отколкото външно или вътрешно влияние", коментира пред "Труд" политологът Антоний Гълъбов.

"Отровно-зеленият сценарий е скорошни нови избори, от който България ще влезе в много тежка криза и едновременно с това при провеждане на избори едновременно с президентските избори, ще имаме промяна на формата на управление към полупрезидентски режим. Надявам се да не се стигне до това", отбелязва още той.

"Става въпрос за нещо отвъд политологичния стандарт и аз трудно повярвах на това, което се случва. Николай Василев, експерти, концесии, приватизации, космос. Холограмо-подобен лидер предлага "програма", наподобяваща ученическо есе на тема: "Какъв ще стана като порасна". Вярно е, че след Борисов всичко може да изглежда смислено и приемливо, но този сценарий сякаш е правен в голямото междучасие", твърди от своя страна политологът Страхил Делийски.

"Не си приписвам заслуги, но от доста време насам ви осведомявам, че ще ви предложи Тайсън кючек", заключава политологът Огнян Минчев.