"Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това е решението на коалиционния съвет", каза пред БНР адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри, вън!".

Според него лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов е започнал да зачертава парламентарната република.

"Не е възможно да създадем нещо по този начин, за мен е абсурдно някой през Фейсбук да ми хвърля правителство", подчерта Хаджигенов и допълни, че това е диктаторски подход тип "Борисов".

Запитан имат ли ИМВ интерес Трифонов да се провали и какво идва после, Николай Хаджигенов посочи, че "може би идва истинската демокрация", защото "това, което наблюдаваме в 45 НС с "Има такъв народ" и наблюдаваното сега не е демокрация и не кореспондира по никакъв начин с нея", настоя той.

Адвокатът сподели, че е бил "приятно изненадан от предложението за изпращане на астронавти – два броя българи и един северномакедонец в Космоса" и не изключи възможността да се стигне до правителство с третия мандат.

"Очевидно Слави иска да си гони идеята за мнозинство – да си направи собствен ГЕРБ и всички да носим зелени гащи, ако така е решил суверенът. Вероятно вървим и към предсрочни избори, освен ако ГЕРБ не решат да подкрепят правителство на Слави Трифонов, тогава ще стане интересно", каза още Хаджигенов.

Относно предложения състав на правителство той отбеляза: "Ако това е опит, той е недъгав. Не би следвало да се случва така".

Николай Хаджигенов попита закриваме ли парламента, след като предложението за правителство се случва по този начин - "чисто по диктаторски, все едно от джипката, само че от офиса, мяташ във Фейсбук нещо си".

14-те неотложни приоритета на Слави Трифонов. Кой ще ги припознае?

ИТН няма да прави коалиции, прави собствен кабинет. Премиер - Николай Василев

"Очаквах да има политическо поумняване. Виждах някакви признаци. Явно съм сбъркал някъде", коментира още юристът.

Според него "трябва малко да пораснем и да излезем от това кафяво блато, в което сме се заврели всички", но "нито политически поумняваме, нито медийно поумняваме".

Слави Трифонов и ИТН успяха резултативно да оберат вота от протеста, но това не ги прави протестни, категоричен е Хаджигенов.