За втори път тази година България гласува на избори за народни представители. Редовните избори на 4 април избраха редовен парламент, който за жалост просъществува кратко, но роди машинното гласуване. Не успя обаче да роди работещо правителство.

Затова се наложи извънреден вот, днешният, който обаче повтори резултата от предходния тур.

Според социологическите прогнози ГЕРБ отново е първа политическа сила, която събира подкрепата на между 22,5% и 24 на сто от българите.

Втори отново е "Има такъв народ" – формацията на Слави грабва между 21,5% и близо 23 на сто от вота на избирателя.

На трето място пак се нарежда левицата, за "БСП за България" са гласували между 14 и 17% от имащите право на глас.

Изненадата е единствено в битката за четвъртото място. Докато на 4 април то беше за ДПС, сега се очертава да е за "Демократична България", за която гласа си са дали между 11 и 13%. За ДПС екзитполът сочи 9 - 11% подкрепа.

Шести отново се нареждат "Изправи се! Мутри вън!" - за партията на протеста машинно са гласували между 4,8% и 5,2 на сто от избирателите.

"Българските патриоти", който не влязоха в предходния парламенг заради разнобой помежду си, сега се обидиниха за този избор, но отново са на чертата за влизане в НС. Прогнозите за тях сочат изборен резултат между 3% и 3,8 на сто от гласовете.

"Българско лято" на обвинения бизнесмен Васил Божков, който от месеци е в Дубай, след като тук го грози арест, няма да има свои депутати. 1,8 – 2,5% от българите са гласували за него, което все пак означава, че той ще получи държавна субсидия като формация, минала процента на вота.

В същото положение и е партия "Възраждане", която е на ръба на 3-те процента, но с тях не може да изпрати свои народни представители.

Въпросът, който вълнува сега, е: Ще се разберат ли играчите в идния 46-ти парламент, за да сформират кабинет, който да бори ковида, който да прибере парите, обещани от Европа, който да изведе страната на така желания път на стабилност.