С категоричната победа на Румен Радев на балотажа, изборните въпросителни за годината изчезнаха. Накъде обаче ще поеме България с втория мандат на президента?

При 99.82% обработени протоколи: Радев - 66.70%, Герджиков - 31,82

Убедителният резултат на Радев има две значения, твърди социологът Юрий Асланов. Според него това ще повиши шанса за мнозинство и редовно правителство. Освен това ще зареди с гориво идеята за промяна. Нещо повече – той продължава да вдъхна надежда на цяло поколение, което очаква промяна в политиката.

"Ако Радев успее да избабува правителството, най-после тази революция, която започна с протестите през лятото на миналата година, ще свърши", твърди социологът Андрей Райчев.

Според него е важно сега фокусът да е върху разрешаването на поредицата от кризи и най-вече върху социалната криза.

В първото си изказване Радев също бе категоричен, че очаква стабилно мнозинство да застане зад редовно правителство.

"В политиката все по-често млади хора ще излизат на сцената. В този смисъл партиите, които са заложили на младите, особено в парламента, ще имат превес. Новото поколение вече диктува политическата мода", твърди Асланов.

Преизбирането на Радев ще доведе и по-добро взаимоотношение с изпълнителната власт, нещо, което беше дефицит и един от факторите за политическата криза, смятат социолозите.

Според Антоний Гълъбов обаче продължава да съществува опасността да има свръхцентрализация на демокрацията, което най-вероятно ще бъде основният коз в атаката на ГЕРБ занапред.

За ГЕРБ преизбирането на Радев означава, че партията на Борисов категорично остава в опозиция, като според социолозите бившите управляващи ще заложат отново на негативния тон и на разделението на нацията.

Според анализаторите изборът на Радев ще донесе нови трусове в БСП, а Корнелия Нинова окончателно е изгубила позициите си.

"Нинова очакваше, че с приличен резултат на изборите и с победа на Радев, ще бъде новият балансьор в политиката, но това не се случи. Затова в новата обстановка на нея и остава да се приспособи и да участва в създаването на правителство", коментира Андрей Райчев.