Археолози, работещи по проект за ревитализация на имението Маунт Върнън на Джордж Вашингтон на стойност 40 милиона долара , наскоро направиха вълнуващо откритие. По време на разкопки в мазето на историческото имение те откриха две запечатани стъклени бутилки, датиращи от 18-и век.

Маунт Върнън е бившата резиденция и плантация на Джордж Вашингтон, бащата-основател и първият президент на Съединените щати. Проектът за ревитализация има за цел да защити оригиналната структура на имението и да осигури нейната цялост за много години напред.

След смъртта на президента на САЩ през 1799 г. имението постепенно се разрушава и става собственост на няколко следващи поколения от семейството, тъй като няма достатъчно средства за правилното му поддържане.

археология, имение Джордж Вашингтон, стъклени бутилки от 18 век, история, археологическа находка, аромат на черешов цвят, консервирани череши, бащи основателиЦял екран
Маунт Върнън Снимка: Wikipedia

По време на първата фаза на проекта археолозите стигнаха до сутерена на имението. Под тухления под от 1770 г. те откриха яма, съдържаща две добре запазени стъклени бутилки, пише HeritageDaily. Тези бутилки, произведени в Европа, датират от 1740-те или 1750-те години.

Дъг Брадбърн, президент и главен изпълнителен директор на Mount Vernon, изрази радостта си от находката, като каза: „Направихме редица вълнуващи открития, включително тази хитова находка на две напълно непокътнати стъклени бутилки, съдържащи течност, които не са виждани от Американската война за независимост."

За да научат повече за находките и тяхното съдържание, те бяха консервирани и течността вътре беше внимателно анализирана в контролирана лабораторна среда.

Анализът разкри нещо неочаквано. Течността в бутилките все още е запазила характерния аромат на черешов цвят, познат на жителите на региона през пролетния сезон. Още по-изненадващо беше, че течността съдържаше консервирани череши, заедно с дръжките и костилките.

Откриването на тези добре запазени бутилки добавя още едно ниво на разбиране към историята на Маунт Върнън и самия Джордж Вашингтон. Това е напомняне за богатата история, съдържаща се в стените на това историческо място.