Учени от университета в Пиза може да са по-близо до идентифицирането на последното място за почивка на известния философ Платон. Изследването им се основава на древни свитъци, намерени в Херкулан, Италия.

През 18 век в Херкулан е открито съкровище от повече от 1800 древни свитъци, които са останали погребани под вулканична пепел в продължение на векове. Те са открити във вилата на папирусите, луксозно римско имение. Трябва да се отбележи, че тази колекция е единствената пълна библиотека от класическата епоха, оцеляла до наши дни.

Сега, използвайки изкуствен интелект, изследователите изучават тези свитъци, опитвайки се да разкрият древни тайни, пише Arkeonews. Техните усилия дадоха значителни резултати: те намериха непознати досега думи и разшириха текста с 30% в сравнение с предишния анализ, извършен през 1991 г.

Платон, Италия, Херкулан, съкровище, свитък, вила, колекция, античност, изкуствен интелект, папирус, откритие, история, Гърция, философ, Атина, смърт, академия, Сиракуза, ЦицеронЦял екран
Археологически разкопки на Академията на Платон Снимка: Tomisti, CC BY-SA 3.0

Най-важното откритие е папирус, съдържащ историческите трудове на Филодемус от Гадар. Те хвърлят светлина върху последното място за почивка на Платон. Грациано Ранокия, директор на изследователския проект за гръцките училища в сътрудничество с Националния съвет за научни изследвания към Националната библиотека на Неапол, направи тези констатации публично достояние.

Според интерпретацията на Ранокия, Платон е погребан в градината в съседство с "Храма на музите" в рамките на "Академията", която той основава в Атина. Това заключение следва от нов анализ на произведенията на Филодемус, които съдържат подробно описание на историята на Академията.

Академията на Платон, основана през 387 г. пр.н.е. д. извън градските стени на Атина, е бил известен център на обучение. Името му идва от името на митичната фигура Академус, който според легендата е вдъхновил за името.

Освен това, ново изследване на свитъците предполага, че Платон може да е бил заловен и продаден в робство или през 399 г. пр.н.е. след смъртта на неговия наставник Сократ, или през 404 г. пр.н.е. по време на спартанското завладяване на Егина. Това поставя под съмнение предишните теории, които датираха инцидента от 387 г. пр.н.е., когато Платон е бил в Сиракуза.

Има различни версии за смъртта на Платон: Цицерон предполага, че той е починал, докато пише есето, а Хермип твърди, че е починал на 81-годишна възраст по време на сватбена церемония и е погребан на територията на Академията.