С необичайно ниска активност и със затруднения при работата с машините за гласуване протича изборния ден във варненското село Каменар.

Близо час гласува 57-годишна жена, която призна пред БНТ, че е неграмотна и не може да прочете инструкциите, за да упражни правото си на вот.

Иначе Сийка Йорданова беше сред първите, дошли да упражнят правото си на вот в Каменар. Машината за гласуване обаче се оказа непредвидена трудност за нея.

Въпреки напътствията от страна на СИК, жената не успя да се справи с машината и при втория опит. Последва и трети опит, а борбата на жената с машината продължи.

На помощ се притече и техникът, който отговаря за машината, който също обясняваше на жената какви стъпки да следва. Оказа се, че тя е маркирала първо номера на преференцията, а не на желаната партия и затова машината не е зачела вота й.

В ранния следобед, в секцията бяха гласували едва 55-ма избиратели, от над 700.

И в плевенското село Буковлък на тези избори е необичайно вяло.

"Не ме сме разбрали за кой номер да гласуваме. Просто не знаем нищо. Друг път са минали с коли и ни даваха пари, това-онова, ама сега...", разказа местна жителка.

На въпрос по колко пари са давали, жената отговаря: "По 30 лв, по 50 лв - най-много. Е, това е. Повече не", казва жената.