Състав на Окръжния съд в Стара Загора потвърди днес домашния арест на 18-годишния шофьор Н.М., който на 1 октомври т. г. удари с лекия си автомобил 3 млади жени на тротоар на улица "Христина Морфова" в града. Спазването му ще се контролира чрез поставяне на електронно устройство за проследяване на обвиняемия. 

Първоначално същата мярка за неотклонение бе наложена от Районния съд, но прокуратурата, която иска задържане под стража, протестира. Адвокатът му пледира за още по-лека мярка от домашния арест.

Арестуваха дрифтаджията, помел млади момичета в Стара Загора!

На младежа е повдигнато обвинение за това, че на 01.10.2021 г. в Стара Загора, по ул. "Христина Морфова", при управление на лек автомобил, марка БМВ, е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство и по непредпазливост е причинил телесни повреди на повече от едно лице - на 23-годишната Д.М. - многостепенна тежка телесна повреда, изразяваща се в загуба на ляв крак, на 23-годишната П.П. - средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на левия крак, причинила трайно затруднение в движението. При пътнотранспортното произшествие е пострадала и 27-годишна жена, която е с причинена лека телесна повреда.

От съда поясниха, че въззивният състав изцяло приема изложените изводи на първоинстанционния съд, че мярката за неотклонение има определени в закона цели, които се разграничават от целите на наказанието, а именно - да се попречи на обвиняемо лице да се укрие или да извърши друго престъпление. Според окръжните магистрати е безспорно обстоятелството, че обвиняемият е управлявал автомобила и е реализирал пътно транспортното произшествие, безспорни са и нанесените телесни повреди на пострадалите жени. В мотивите си изтъкват, че в случая мярката "домашен арест" се приравнява на "задържане под стража", тъй като Н. М. вече е поставен под наблюдение с електронна гривна, възпрепятстваща възможността за свободното му предвижване, което ще попречи той да извърши друго деяние или да се укрие. Въззивният съд счита, че втората по тежест мярка за неотклонение е тази, която ще изпълни целите на закона, предвид на това, че извършеното деяние е с висока степен на обществена опасност.

Мярката за неотклонение "домашен арест" е окончателна, тя не подлежи на протест или обжалване.

По-рано днес отново в Стара Загора главният прокурор Иван Гешев се срещна с близки на пострадалите. Той ги уверил, че прокуратурата няма да позволи никакво влияние от местен характер върху разследването и че ще бъдат проверени внимателно всички версии по случая. "Обясних на родителите, че делото е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в Пловдив. След приключване на мерките, да се надяваме, то ще бъде изпратено за специален надзор във Върховна касационна прокуратура", каза Иван Гешев.

Той добави: "Поздравих колегите, които са работили по този случай, защото са си свършили перфектно работата, гарантирам това". Но и добави: "Уважавам българските институции и няма да коментирам евентуалните проблеми в първоначалния етап на разследването, те ще бъдат изяснявани. Факт е, че прокуратурата е уведомена 15 часа след пътно-транспортното произшествие, и то по телефона. След този момент веднага се е задействал дежурният и е свършил идеална работа. Ще бъдат проверят всички действия за евентуални нарушения на длъжностни лица извън прокуратурата, които са състав на престъпление или пък на административно или дисциплинарно нарушение. След този случай в града възникна справедлив граждански процес, но несправедливо упреците бяха насочени към прокуратурата. Но няма да 

коментирам, всичко за катастрофата ще се проверява. Специализираните структури са създадени за това - да решат проблеми, които местните не могат. И с ФБР в САЩ е така. Тук да няма и грам съмнение, че случаят ще бъде разследван, ако се констатират виновни длъжности лица извън прокуратурата, ще се търси отговорност.

А близките на пострадалите изразиха пълно доверие в прокуратурата и в следователя, които работят по делото. Те желаят случаят да се разследва в Стара Загора. По-рано Окръжната прокуратура предложи делото да бъде поето в друг съдебен район, за да няма и грам съмнение, че всичко по него ще бъде направено обективно. Ще се прецени, когато то дойде във ВКС".

Близките на пострадалите пожелали разследването да продължи в Стара Загора и защото нямали възможност да си позволят да пътуват до друго населено място, научи още "24 часа".

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов обясни, че разследването е иззето от разследващия полицай и дадено на следовател от Окръжната прокуратура. Той уточни, че по време на 15-часовото забавяне на съобщението до тях за катастрофата на мястото бил направен повторен оглед от полицията, вече на светло. 18-годишният шофьор не бил задържан веднага, а на следващия ден, тъй като тогава лекарите потвърдили, че има и втора пешеходка със средна телесна повреда, освен момичето, което загуби крака си.

В последните дни от прокуратурата в Стара Загора за втори път обръщат внимание на пропуски в работата на полицията. Преди няколко дни Окръжна прокуратура се самосезира за изтичане на информация тъкмо от МВР по случая с т.н. "шпионска афера" в казанлъшката фирма "Арсенал", което станало без разрешението на наблюдаващия прокурор.