Мъж загина, а няколко души бяха ранени при катастрофа с автомобил на НСО, в който е бил превозван бившият премиер Кирил Петков.

„Образувано е досъдебно производство по случая“, обясни полк. Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура-Сливен.

„Извършени са всички необходими първоначални действия, оглед на местопроизшествията и разпит“, посочи той.

Инцидентът става на 16 май в 17:30 часа на входа на Аксаково. Ударът става на Т-образно кръстовище. Шофьорът на цивилния автомобил е починал. Неговата спътничка остава в тежко състояние. Те я в реанимация и е  на командно дишане. Извършена е операция. Има риск за живота ѝ.

„Предмет на разследването е какви са извършените нарушение на Закона за движение по пътищата. Предстои да се разбере. Към момента не можем да дадем данни, защото ще бъде спекулация. Целта на разследването е да се установи виновно поведение на единия или на другия водач, или и на двамата“, добави полк. Христо Тинев.

Катастрофа с Кирил Петков, има пострадали СНИМКИ

От Националната служба за охрана разпространиха позиция, в която казаха, че автомобилът се е движил по път с предимство, когато се случва катастрофата.

„Ще бъде установено с каква скорост се е движил автомобилът на НСО. Ще бъдат възложени експертизи. Вещите лица ще отговорят на въпросите по всички детайли“, обясни прокурорът за bTV.

„Извършени са разпити. Има следствена тайна, както е известно. Всичко ще бъде детайлно проучено. Разследването ще бъде обективно. Към момента не можем да се произнесем по въпроса за вината. Прокуратурата е независима от политически игри и изявления. Защо Кирил Петков е пътувал с охрана на НСО – не мога да отговоря. Трябва да бъде установено в хода на разследването. Няма необходимост прокуратурата да се замесва в предизборни спекулации“, добави той.

„Съгласно член 396 от НПК служителите на НСО компетентност на Военната прокуратура. Тъй като водачът на служебния автомобил, е служител на НСО. Затова ние разследваме“, каза още полк. Христо Тинев.

Има жертва при катастрофата с Кирил Петков СНИМКИ

Кирил Петков с първи думи след трагичната катастрофа

Снимки: Найо Тицин & Катя Енчева