По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден мъж за използване на неистински документ.

На 25.07.2021 г. обвиняемият отишъл в банка в гр. София, където се представил за чужд гражданин с друго име и заявил, че иска да изтегли 5000 лева от сметката си. Обвиняемият бил с медицинска маска на лицето. Той представил пред банков служител удостоверението за пребиваване на граждани на ЕС с неистинското име. Обвиняемият се подписал на платежен документ, издаден от банката на името, което посочил и по този начин получил без правно основание сумата от 5000 лева в брой. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като мъжът е осъждан на „лишаване от свобода“ ефективно за друго престъпление.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.212, ал.4, вр. ал.1, вр.чл.29, ал.1, б. „а“ от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, направени са експертизи и са събрани достатъчно доказателства, че той е автор на деянието. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда.

Състав на Софийски районен съд призна мъжа за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.