В съда е внесен обвинителен акт срещу 35-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за извършеното от него престъпление. Той заблудил десетки, че ще им уреди работа в чужбина, но вдействителност ги завлякъл със платени депозити и комисионни.

Мъжът многократно  е осъждан, в т.ч. за измами. Въпреки наложените му наказания по предходни дела, той решил да се сдобие с парични средства по противозаконен начин.

Той измислил схема за въвеждане в заблуса кандидати за работа в чужбина, чрез използване на интернет. За да не бъде разкрит, мъжът се представял под друга самоличност. За целта той се свързвал с нуждаещите се лица, като им предлагал бърз и лесен начин за допълнителни доходи.

В нов вид измама попаднаха столични търговски обекти

Те трябвало да открият на свое име банкова сметка, на която да постъпват парични средства, след което да ги изтеглят срещу 10 % от сумата. Наред с това обвиняемият предварително се снабдил с голям брой СИМ-карти с различни телефонни номера, като всички те не били регистрирани на негово име.

Обвиняемият публикувал в различни интернет сайтове обява за набиране на работници за склад във Великобритания с описани условия на работа и данни за контакт. Множество граждани проявили интерес към нея и изпратили CV-та на посочения електронен адрес.

Фишинг измама за близо 60 хил. евро удари фирма в Пазарджишко

Обвиняемият се свързал с всички тях, представяйки се под друго име, и ги уведомил, че са одобрени. Заявил им, че преди заминаването за чужбина следва да заплатят комисионна или депозит в размер на 250 британски лири за квартира и самолетен билет, като впоследствие тази сума ще им бъде възстановена. За извършване на преводи им били предоставени данни на банкова сметка.

След получаването на плащания от кандидатите за работа във Великобритания обвиняемият извадил от употреба всички ползвани от него СИМ-карти по време на комуникацията с тях, както и с лицето, на чието име била открита сметката.

Деактивирал ползваната от него електронна поща и skype адрес и премахнал обявата от всички интернет сайтове.

Схемата била повторена от мъжа, като за целта той използвал друго лице за откриване на банкова сметка и теглене на пари от нея. Променено било и съдържанието на обявите за работа. В една от тях се съобщавало за търсене на работници в цех за пакетиране на пици и други храни в Уърксоп, Англия, а в другата - в Германия.

Честито, Кристалина Георгиева ви брои 100 бона в евро. Подла измама е!

Действайки по този начин обвиняемият причинил имотна вреда в размер на 18 982,07 лева на десетки граждани от цялата страна.

Понастоящем той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.