Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт спрямо 37-годишен мъж. Той е предаден на съд за това, че на 29.01.2022 г. около 14.40 ч. на автомагистрала “Тракия“, обл. Пазарджик,  в посока към гр. София, на км 102, при управление на лек автомобил “Ленд Ровер Рейндж Спорт“, е нарушил правилата за движение –  не е контролирал непрекъснато моторното превозно средство и се е движел със скорост, несъобразена с пътните условия - задимен участък, вследствие на което е предизвикал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост е причинил смъртта на 55-годишната съдия Емилия Петкова.

Тя е управлявала лек автомобил „Тойота Ярис“.

Съдия от Апелативния спецсъд е жертвата при огненото меле на "Тракия"

Припомняме, че на 29 януари 2022 г. пострадалата Емилия Петкова се движела по автомагистрала „Тракия“ в крайна лява лента в посока към гр. София, като управлявала лек автомобил „Тойота Ярис“. Участъкът на км 102 бил силно и гъсто задимен от пожар в суха тревна растителност в успореден на пътното платно напоителен канал.

Към 14,40 ч. в същата лента се движел лек автомобил “Ленд Ровер Рейндж Спорт“, управляван от обвинения мъж. Той също пътувал в посока към гр. София. Движел се със скорост от около 143 км/ч., която била несъобразена с пътните условия - задимен участък.

Заради влошената видимост мъжът не успял да забележи движещия се пред него лек автомобил „Тойота Ярис“ и го ударил в задната част. Вследствие на сблъсъка водачката е починала на място. След удара двата автомобила се зацепили един в друг и движейки се заедно надясно се установили на десния банкет. От удара управлявания от пострадалата автомобил се е запалил и пожарът е обхванал и другата кола.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на съдия Петкова е тежка съчетана черепно-мозъчна, гръдно-коремна и опорно-двигателна травма. Мъжът е бил тестван за алкохол и наркотици, като резултатите от пробите са били отрицателни. 

Разследването по делото е приключено от Окръжна прокуратура-Пазарджик в срок от осем месеца. Предстои Окръжен съд-Пазарджик да насрочи разпоредително заседание по делото.