Окръжна прокуратура – Пловдив внесе нов обвинителен акт спрямо 17-годишния Стойко Чепенлиев, който през месец септември миналата година преби до смърт пастира Живко Петков заради 60 лева. . 

Пловдивският окръжен съд върна делото на прокуратурата като съдия Розалия Шейтанова констатира, че „грабежът е придружен с две телесни повреди, но не е описан механизма за смъртта и връзката между двете телесни повреди. Необходимо е да се обясни с какви удари, колко и по какъв начин точно са нанесени ударите и какво се е случило в трите дни от побоя до смъртта, а също така и как тялото се е озовало на посоченото място, на 1 километър от мястото на побоя”.

Мъжът, чийто труп е открит край село Скутаре, е бил пастир

Според новия обвинителен акт непълнолетният мъж е предаден на съд за това, че на 10 септември 2023 г. в землището на село Скутаре, в местността "Голям гьол", е отнел чужди движими вещи - пари на стойност 60 лева от владението на 64-годишния Живко Петров, на 64 г. Стойко Чепенлиев е употребил сила и грабежът е придружен с тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно разстройство на здравето, опасно за живота, и средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затрудняване движенията на тялото, от които през времето от 10.09.2023 г. до 13.09.2023 г. е последвала смъртта на Петров.

Заради 60 лева: 17-годишен е убил пастира в Скутаре ВИДЕО

Три дни по-късно – на 13 септември 2023 г., мъж, който отивал на работа, забелязал край пътя тялото на Петровя. Подал сигнал на тел. 112, като пристигналите на място медицински екипи установили, смъртта на Петров. Според заключението на съдебномедицинската експертиза смъртта на мъжа е настъпила от травматичните увреждания, причинени от побоя. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи ново разпоредително заседание по делото.

Поради факта, че Стойко Чепенлиев все още е непълнолетен, след редукцията на наказанието, го грози лишаване от свобода от 5 до 15 години.