„Не съм извършил престъплението, в което ме обвиняват. Всички кредити, които съм дал са от името на фирмата, в която работя”, с тези думи Бойко Богданов се изправи пред магистратите от Окръжен съд - Пловдив, предава TrafficNews.

Припомняме, че 37-годишният мъж бе задържан в сряда по време на акция на Икономическа полиция. Той е работил като кредитен инспектор към небанкова институция, но паралелно с това работел и за себе си. Лихвата, на която е работил мъжът, е била 10-15 % месечно.

Пловдивчанинът живеел в "Прослав", където държал денонощен магазин заедно с жена си. Нонстопът действал и като офис, където клиентите със заемите, носели месечните си вноски. 

Богданов се изправи пред Окръжен съд, по искане на прокуратурата за взимане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо него – „задържане под стража”.

„Налице са неопровержими доказателства за авторството на деянието. Богданов е използвал името на фирмата, в която работи, за да дава кредити. Той е работил от свое име, като е раздавал пари, от които е спечелил 80 хиляди лева облага за себе си. Пред съдия са разпитани голяма част от свидетелите, както и работодателите му. Има обаче и много потърпевши, които не са дали показания. Според мен има опасност, ако Богданов е на свобода, то той да повлияе над тези свидетели. Според мен няма опасност да се укрие, тъй като има два трудови договора, две деца и съпруга”, каза прокурор Тодор Павлов.

Не на такова мнение бе защитата на Бойко Богданов. Според адвокат Евдокия Кемалова най-тежката мярка ще се счита за репресия спрямо клиента й.

„Няма едно доказателство срещу Богданов. Всички лица, сочени като уж потърпевши имат кредитни досиета във финансовата фирма, в която работи Богданов. Обвинението е меко казано несериозно, дори не може да се нарече и работно. В постановлението за привличане липсват дори основните реквизити, липсва конкретика и имена, липсва дори времето на престъплението – дали е еднократно или продължително. Клиентът ми е баща на две малолетни лица, работи на две места, грижи се за болните си родители. За мен дори не трябва да му се взима мярка”, каза адвокат Кемалова, като в залата се позова на множество решения на ВКС, свързани с подобни случаи.

В последната си дума, Бойко Богданов изрази съжаление, но категорично отрече да е раздавал кредити.

„Аз съм възпитан човек. Възпитал съм децата си, които са първенци в клас. Не съм извършил нищо. Искам по-лека мярка”, каза Богданов.

Арестуваха лихвар в Пловдив, клиентите плащали вноски в магазин за алкохол!