Основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести през 2020 г., който тогава беше шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция, Андон Андонов е осъдил Министерството на правосъдието за незаконно уволнение.

През февруари 2021 г. той беше приютен в Бюрото по защита на свидетели, когато тази структура беше подчинена на главния прокурор Иван Гешев, но през декември същата година той беше уволнен от бюрото, когато то премина към Министерството на правосъдието. Той заведе дело срещу заповедта, с която през ноември м.г. тогавашният служебен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни с мотив, че е бил в едногодишен изпитателен срок и оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя.

Делото на Андонов е разгледано лично от председателя на Административния съд в София Радостин Радков, който е отменил заповедта на Демерджиев и е присъдил министерството да плати на Андонов 660 лв. разноски, съобщава "Сега". Решението не е окончателно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд.

Докато Гешев е бил шеф на Андонов, го е наградил с отличие знак "Прокуратура на Република България" за образцово изпълнение на служебните задължения.

Колкото до делото за полицейското насилие срещу протестиращи срещу третото правителство на Бойко Борисов, което се води от Софийската районна прокуратура, прокуратурата отказва каквато и да е информация. Полицейското насилие беше тема на специална комисия в 46-ия парламент. Нейната работа завърши с препоръки - повече за тях - тук. Именно в комисията беше разпространен непоказван запис от колоните под Министерския съвет, на който се виждаше как на 10 юли 2020 - един от първите дни на антиправителствените протести - вечерта полицаи бият и ритат задържани участници. Според доклада на комисията шефът на НСО е допуснал унищожаване на оригиналите на записите от двете камери, прикривайки извършените деяния.

Прокуратурата: Четирима полицаи са обвинени за насилие по време на протестите

По-късно стана известно, че седем полицейски служители са били определени за работа със задържани под "колоните на Министерския съвет", като част от тях получиха дисциплинарни наказания.

Отстраненият за полицейско насилие гл. секретар на МВР е новият шеф на Столичния инспекторат