Отменена е заповедта за задържане за до 24 часа на шефа на столичния КАТ Тенчо Тенев. Решението е на Софийския районен съд.

Тенев бе задържан от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР на 12 май м.г., 2 часа преди встъпването на служебния кабинет, и обвинен, че като шеф на Охранителна полиция в Асеновград е избрал фирма, която да сложи камери като дарение на районното без съгласуватла процедура, какъвто е редът.

Той бе подведен под отговорност и за намерени 200 патрона в дома си, които били незаконни, казаха от прокуратурата. Тенев обаче показа разрешителното си за тях. Прокуратурата удължи полицейското задържане до 72 часа, но не му поиска постоянен арест, нито отстраняване от длъжност. 

"Доволен съм от решението. Сега съм обвиняем и още не мога да обжалва прокурорското задържане, но когато е възможно, ще го направя", коментира Тенев пред "24 часа". 

Според Тенев арестът му е имал за цел да предотврати завръщането му в "Пътна полиция".

Комисар Тенчо Тенев е началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР. През 2008 г. е назначен за първи път като заместник -началник в КАТ София. Три години по-късно е освободен и пенсиониран. Тенев завежда дело за неправомерното си отстраняване и 4 години по-късно е възстановен на поста. През 2014 г. е повишен в началник на КАТ София. Преди година е преместен като началник на „Охранителна полиция“ в Асеновград. 

Комисар Тенев с подробности за злоупотребите в КАТ, които ощетяват бюджета от години

В ареста в Асеновград ми подхвърлиха хапче, може и да беше опит да ме ликвидират