Аутопсията на загиналия автомобилен състезател Георги Георгиев не е доказала дали преди удара му в бетонна стена му е прилошало, получил е инфаркт или просто е загубил контрол над автомобила без здравословен проблем.

Това заяви пред БНТ патоанатомът д-р Яни Златин, който е извършил аутопсията.

Той уточни, че каската е запазила главата на пилота, но по тялото му има множество счупвания и увреждания на органите.

Предварителните сведения сочат, че Георгиев няма сърдечно-съдови заболявания.

Вътрешна проверка пък ще покаже дали са спазени всички изисквания на ралито, свързани със сигурността, както и цялостната организация на състезанието в Благоевград.

Ръководството на федерацията назначи специална комисия с председател Калоян Станчев (главен секретар на АФБ), която да провери спазени ли са процедурите за сигурността преди и по време на състезанието, както и всички други изисквания за провеждане му.

Работата на комисията ще включва документална проверка, оглед на мястото на инцидента, събиране на информация от присъстващите служебни лица от АФБ и пилоти на мястото на състезанието.

Комисията вече е изискала всички документи от организатора, както и от състезателния клуб, към който е лицензиран загиналия пилот - Грийн Фокс Моторспорт.

Очаква се комисията да излезе със становище до 45 дни.

Организаторът на Планинско изкачване Благоевград провежда състезания от над 15 години, но при констатирани пропуски, ще бъдат приложени най-строгите наказания към виновните лица.

Прокуратурата също проверява смъртта на рали пилота. Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествието, иззети са записи от видеокамери, назначени са експертизи, приобщени са писмени и веществени доказателства.

Прокуратурата разследва смъртта на състезателя край Благоевград

Блокирали спирачки или прилошаване зад волана – кое погуби Гецата?

Как любимото число (35) привика смъртта. Тази на автопилота Гецата