Прокуратурата с първи действия за екстрадицията на Брендо

Прокуратурата с първи действия за екстрадицията на Брендо

Софийската градска прокуратура изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев с цел екстрадиция в България, съобщиха от държавното обвинение.

Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 7 септември актуална информация до наблюдаващия прокурор. В нея се съобщава за установяването на Евелин Банев в хода на извършени издирвателни мероприятия и задържането му в района на украинската столица Киев.

Предоставени са пръстови отпечатъци на Брендо и снимков материал.

Задържаха Евелин Банев-Брендо в Украйна ВИДЕО

55-годишният Евелин Банев е осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за участие в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел – извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества.

Брендо е действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев, който бе убит в София на 14 май 2005 година. Престъпната група е действала на територията на България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество „П.Ф.Ю.“ – гр. София.

С окончателната присъда на Върховния касационен съд на Евелин Банев е било наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 6 години при първоначален „строг” режим. То не е било приведено в изпълнение, поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.

На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която Брендо е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС).

Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържания в Украйна беглец от правосъдието.

 

Напишете коментар
captcha

Виж още

Задължително да се отнема временно книжката на шофьори, причинили смърт на пътя
Днес, 19 април 2024 г., Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми по
Военният апелативен съд в София взе различни решения за мерките за неотклонение
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 45-годишния Владимир
Обвиняемият за поругаването на гроба на патриарх Неофит Иво Димитров беше
Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова има вече повдигнато второ