„От събраните по делото доказателства сме установили съпричастност освен от страна на тримата сирийски граждани, така също и на още минимум две лица – едното е трайно установено в Турция. Въпросното лице всъщност организира цялото преминаване на мигрантите през територията на България и други държави от Западна Европа“. Това каза наблюдаващият прокурор по делото за каналджийство Христо Христов.

Припомняме, че съдът в Бургас определи общо наказание от 4 години и 10 месеца затвор и глоба в размер на 11 000 лева за Омар, 4 години и 4 месеца затвор и глоба в размер на 18 000 лева за Абдула, както и 1 година и 10 месеца затвор за Ахмад. Тримата превозваха мигранти с автобус, който прегази двама български полицаи.

Разкриха истинската възраст на Омар, убил полицаите в Бургас

Прокурор Христов уточни, че всеки един от тримата сирийци имат своя роля в престъпното деяние. Най-възрастният от тях Абдула е трябвало да намира транспортните средства. Омар шофирал автобуса, който прегази двамата български полицаи. Ахмад пък е изпълнявал ролята на стюард, но е помагал на шофьора в настаняването и превозването на мигрантите.

„Събрани са категорични доказателства за възрастта на Омар, който твърди, че няма навършени 18 години. Това е направено чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР. Те са направили съответното запитване и от „Интерпол“ в Дамаск са изпратили необходимите данни за Омар, включително копие на неговият паспорт“, каза още наблюдаващият прокурор в ефира на bTV.

Той уточни също така, че със съдействие на МВнР от Сирия са потвърдили всички данни за Омар. В рамките на разследването е била изготвена и съдебно-медицинска и антропологична експертиза, която показва неговата реална възраст, т.е. сириецът със сигурност е над 18 години.

Омар, който уби двама полицаи в Бургас: Съжалявам! Имах нужда от пари

Прокурор Христов смята, че е напълно възможно в тази схема да не участват длъжности лица, защото в днешното време технологиите предоставят непосредствена комуникация и използване на трудно проследими приложения за комуникация.

Стана ясно също така, че по преценка на прокурорите делото е разделено на две части, като втората е в процес на разследване и има за цел да установи с категоричност участието на другите две лица.

"Във връзка с тези гонки, които се провеждаха в последните месеци прокуратурата и съдът постановяват присъди и за самата гонка, която представлява незаконно пречене на органите на реда да изпълнят задълженията си. За това престъпление законодателят е предвидил лишаване на свобода до 3 години, което е ниско на фона на това, че е изложен на опасност живота на полицейските служители", каза Христов. 

Осъдиха Масуд Абдо, наел автобуса, който уби полицаи в Бургас