Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пловдив и остави в ареста мъжете, обвинени в държане на наркотици  с цел разпространение. Дамян Христозов,  Васил Попов и  Петко Йорданов са заловени на 19.01.2023 г. при полицейска акция с 5 килограма марихуана. Има и четвърти обвиняем, който е освободен от прокуратурата с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 2 000 лева, която е влязла в сила.

След запознаване с материалите по делото и изслушване доводите на страните, апелативните съдии прецениха, че от събраните до момента доказателства може да се потвърди направеното от първостепенния съд обосновано предположение за съпричастност на Дамян Христозов,  Васил Попов и  Петко Йорданов. към повдигнатите им обвинения за държане с цел разпространение на марихуана. Първите двама са били съдени и преди, а третият подсъдим е с чисто съдебно минало. Съдът прие, че при една по-лека мярка за неотклонение, за всеки от тримата има опасност от извършване на престъпление.

Задържаха дилъри и клиенти с букет от наркотици по време на сделка СНИМКИ

Същият състав на Апелативния съд остави в ареста турския гражданин  Ф. С. като потвърди определение на Хасковския окръжен съд, с което му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Срещу него са повдигнати две обвинения. Първо, че на 18.01.2023г. на ГКПП „Капитан Андреево“ е направил опит за контрабанда на 6.476 кг кокаин, разпределен в 9 пакета и укрит в тайници в мястото за почивка и в шофьорската кабина. Второ, управлявал е товарния автомобил след употреба на амфетамин. Съдът прецени, че няма да удовлетвори искането на защитата за промяна на мярката за неотклонение на Ф. С. в парична гаранция, тъй като той е чужд гражданин и няма адрес в България. Едно от престъпленията, за които е обвинен, е тежко по смисъла на Наказателния кодекс и единствено мярката „задържане под стража“ се явява най-подходяща, за да обезпечи участието му в един бъдещ съдебен процес.

Определенията на  Апелативния съд са окончателни и не подлежат на протест и обжалване.