Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово.

То е образувано след разследването на GLAS.bg "Как се изсича общинска гора в Ракитово?", както и по постъпили сигнал.

В сигнала се твърди, че фирмите „Кос хол 1“ ЕООД и „Пейчинов Лес“ ЕООД, са свързани, и са в схема за усвояване на средства, като възложител е кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов.

Разследване II част: Нови злоупотреби и право на отговор ВИДЕО

Едноличен собственик на капитала и управител на „Кос хол 1“ ЕООД е Георги Холянов, син на кмета на общината, а на „Пейчинов Лес“ ЕООД едноличен собственик и управител е Петър Петров, който до 2018 г. е бил работник в „Кос хол 1“ ЕООД.

Твърди се, че дейностите и финансовите взаимоотношения между „Пейчинов Лес“ ЕООД и Община Ракитово се изразяват в усвояване на строителна дървесина от общинска горска територия, доставка на товарен специализиран автомобил за сметосъбиране, и участие в европейски проект като стратегически партньор на Община Ракитово.

Сочи се също, че общинска горска територия изцяло се експлоатира и дейностите се контролират от семейството на кмета на община Ракитово, както и че цялата добита дървесина, става собственост на подставена фирма на сина на кмета.

Как се изсича общинската гора в Ракитово? ВИДЕО

Община Ракитово участва по проект „Социална икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани марки за подобряване на достъпа до образование“ като се посочва, че партньор на общината е фирма „Пейчинов Лес“ ЕООД.

Твърди се, че кметът на Община Ракитово - Костадин Холянов, облагодетелства сина си Георги чрез подставената му фирма „Пейчинов Лес“ ЕООД, като умишлено злоупотребява с власт, за да набави имотна и парична облага за сина си.

Предвид изложените твърдения, срещу Костадин Холянов е образувано производство за конфликт на интереси в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност.

От комисията на Сотир Цацаров припомнят, че ва 30 юли 2020 г. с решение на КПКОНПИ е установен конфликт на интереси на кмета на Ракитово Костадин Холянов.

Тогава му е наложена глоба в размер на 10 000 лв. и е отнета сумата от 37 157 лв. – материална облага, реализирана от неговия син Щерян Холянов.

Решението на КПКОНПИ обаче се обжалва от страна на кмета и заседанието на Административен съд – Пазарджик е насрочено.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето, посочено по-горе (Костадин Холянов), конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медиен репортаж и в сигнал, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.