Военослужещ от групата на бившият /вече/ търговски директор на ФК "Ботев Пловдив" е бил задържан по обвинения в участие в организирана престъпна група и принуда, пише Trafficnews. В началото на март състав на Военен съд - Пловдив е гледал мярката за неотклонение на редник М.К. и му е наложил мярка "домашен арест". 

Шефът на наказателната бригада, която в продължение на няколко месеца действаше във ФК "Ботев", Въльо Петров и съучастниците му - шефът на охраната на клуба Милен Стоянов и полицейските служители Галин Колев и Мартин Ламбрев бяха задържани на 25 януари 2024 г.  Арестуван бе и шефът на новата охранителна фирма "Ботев Гард" - Милен Христов Стоянов.

Прокуратурата съобщи, че е привлякла четиримата към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група Въльо Петров /49/  г., бяха повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда. Престъпленията са извършени в периода от  септември до ноември 2023 г . на територията на  Пловдив и Димитровград. 

Ръководството на Ботев проговори за битите фенове от Въльо и въоръженото ОПГ, но почти нищо не каза

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в  Пловдив -  полицаят Галин Колев и Милен Христев, собственик на "Ботев гард", са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група  Мартин Ламбрев, който също е служител на МВР  в Пловдив,  са повдигнати обвинения само за изнудвания. Четиримата са в ареста, след като Апелативен съд потвърди наложените им мерки за неотклонение. 

По време на разследването, криминалистите са разкрили и участието на военослужещия. От документите по делото става ясно, че ОПГ-то на Въльо е изнудвало двама жители на Димитровград за голяма сума пари. 

Шефът на въоръженото ОПГ Въльо се оказа зам.-търговски директор на "Ботев"

През август м.г. Въльо Петров притиснал мъж от Димитровград - Юмер, да му даде сума, която му дължал. Той обаче заявил, че няма как да извърши плащането, защото други двама мъже , с които има "работни отношения" , му дължали 35 000 лева. Двамата обаче си прехвърляли отговорността за задължението и никой от тях не искал да плаща. Тогава Юмер се обърнал към Милен Стоянов, които имал фирма за бързи кредити и в района било известно , че има "опит" в събиране на дългове.  На една от срещите с Юмер Стоянов се представил за служител на ГД БОП , показал карта и значка и заяви, че по-късно ще се видят с "Началника". Срещата се състояла на бензиностанция в Димитровград, а на срещата пристигал Въльо, който бил представен като "Началника" и двама мъже, които се представили за полицаи и военен. В хода на разследването е установено , че воненният е въпросният редник М. П. След това групата потеглила с две коли към адресите на двамата длъжници. Те били "респектирани" полицейските карти на Галин Колев и Мартин Ламмбрев, а за по-убедително Въльо опрял пистолет в главата на единия. Военният също се включил като ударил един от длъжниците. След това ги заплашили, че ако не си платят в рамките на един час "ще плуват с бетонни обувки". Единият от длъжниците взел 10 000 евро от баща си, а другият дал 15 000 лева на рекетьорите. 

Бригадата на Въльо към феновете на Ботев: Ние сме държавата, няма на кого да се оплачете

Впоследствие бригадата продължила да изнудва двамата за още пари , но те се покрили и не дали повече. Предвидливо предупредили собственика на заведението, в което броили парите да изтрие записите от камерите, но тези от външните охранителни камери останали и сега са в папките по делото. 

Военният съд е преценил, че военният няма да се укрие, тъй като има постоянен адрес, съпруга и две деца. Същот така е стигнал до извода, че няма опасност обвиняемият да извърши други престъпление, защото всички останали участници в ОПГ-то са в ареста. 

Освен това няколко дни, преди да бъде задържан, е бил опериран от херния и все още се възстановявал. Затова му е наложен домашен арест и му е била поставена електронна гривна за проследяване.  

Докараха с белезници в съда бригадата на Въльо, полицаите крият лицата си