Строителният предприемач Цветил Цветилов е бил арестуван от полицията в Пловдив по разследване за имотни измами, предаде TrafficNews. Мъжът е бил задържан миналата седмица за срок от 72 часа, след което е бил пуснат срещу парична гаранция в размер на 5000 лева.  

Към момента прокуратурата води разследване по сигнали на граждани, които твърдят, че са давали пари на Цветилов за имоти, но в последствие не са получили нищо от договореното. На този етап има повдигнато работно обвинение срещу Цветилов за имотна измама

Припомняме, че една от фирмите на Цветилов е запорирана от НАП, а държавен изпълнител продава две къщи в Марково, за да обезпечи дълговете на строителния предприемач към Агенцията по приходите. Друга фирма на пловдивчанина, чрез която той въртеше бизнес с търговия на строителни материали чрез магазин в центъра на града, пък е в несъстоятелност.

През миналата седмица има извършен обиск в дома на строителния предприемач, а след това последвал и арест. Действията на органите на реда са продиктувани от разследване по няколко жалби на различни граждани, които твърдят, че са давали пари на Цветилов по сделки за закупуване на имоти, но така и не се е стигало прехвърляне на имущество.

По първоначална информация става дума за къща в Марково, за която хора са заплатили различни суми на Цветилов. Предполагаемата сума, за която става дума е около 120 000 лева, но за част от парите хората нямали документи, което затруднява значително разследването. От Прокуратурата съобщиха пред репортер на TrafficNews, че разследването е в ход и към този момент се събират доказателства. 

"Предстои да установим конкретния предмет на престъплението - каква е точната сума, която му е била предадена. До колкото съм запознат и имам разрешение от наблюдаващия прокурор по това дело да коментирам подробности от разследването, мога да кажа, че се разглеждат сигнали от хора, които твърдят, че са предавали на лицето различни суми. Част от тях обаче нямат документи за това, което противоречи на житейската логика - да предаваш пари на ръка, не по банков път, и без документация. Освен това, за да се изпълните необходимия състав за измама по Наказателния кодекс, трябва да бъде доказано, че лицето е имало намерението да не изпълни поетите от него договорни отношения. Вместо това незаконно да се обогати, въвеждайки в заблуда купувачите. Трябва да се докаже дали това преддоговорно намерение е било налице към моментите, когато те са му давали суми. Ако е имал намерение да строи, което до някъде се потвърждава от факта, че някои къщи са довършени, то тогава става дума за гражданскоправна измама", поясни заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. 

Ако не се докаже умисъл за измама - т.е. че Цветилов е взимал пари с ясното съзнание, че няма да изпълни договора, а само ще прибере парите, то потърпевшите ще могат да търсят парите си в рамките на гражданско дело. Тогава строителният предприемач няма да носи наказателна отговорност. 

Към момента разследването продължава, има проверки и за други имоти на Цветилов, но са в ранен етап. Припомняме, че привличането на обвиняем в хода на разследването е неокончателно - работно обвинение. Едва внасянето на обвинителния акт в съда се определя като окончателно обвинение.