Сигнал за поредна схема на кражба на кучета достигна до GlasNews.bg - този път действието се развива в Русе.

В предишен материал ви разказахме за престъпната схема с крадене на кучета. Тогава случаят бе от столицата, а за него разказа ексклузивно Ани пред екипа ни. Да припомним: Малката Тери /кучето/ е открадната от студио за маникюр, собственост на Ани /стопанката/. На кученцето не му се случва за първи път да е на това място, тъй като Ани често я взима със себе си, но една неделя вечер, около 20:30 часа, кученцето излиза от студиото на по-малко от половин метър и... изчезва безследно.

Ани търси кучето, но така и не го открива, затова решава да принтира и залепи постери със снимка на Тери и телефонен номер за връзка. По съвет на други пострадали, Ани тръгна към квартал "Лозенец", а магазинерка я насочва към мъж, който търгувал с крадени кучета - прякорът му е Чопъра. Тя е открила къде живее и е разговаряла с него. Не след дълго, Чопъра поискал от Ани 50.00 лв., "за да почерпи хората си и да започнат да търсят кучето, което със сигурност било някъде там". Ани му дала парите, но в продължение на часове, крадецът не спира да изнудва я изнудва за още... историята завърша с щастлив край и можете да си я припомните цялата тук

Организирана престъпна група търгува с крадени кучета - историята на потърпевш

А сега да насочим вниманието си към случая със схемата за кражба на кучета в Русе. В най-големия български град по поречието на река Дунав, кражбата на кучета също е добре развита. Потърпевш разказва пред GlasNews.bg, че крадците си набелязват възрастни и доверчиви хора, като наглите действия се извършат най-често около магазини. Как се стига до кражбата? Ето действителен пример: Младо момиче се приближава до възрастен човек с куче и започва да се интересува от животното - добро ли е, дава ли да го милват, дружелюбно ли е. Крадлата предлага на възрастния да наглежда кучето, докато човекът пазарува в магазина. След като излезе обаче от магазинчето, стопанинът осъзнава, че кучето му е откраднато.

"Случаят за който аз знам е на мой съсед с много хубава порода куче. Над 10 годишен Аляски Маламут. Та, моят съсед отива до магазин за вестници в квартала, който е до един хранителен магазин. Купува си вестник, в този момент се приближава момиче и започва да го разпитва за нравите на кучето, да го милва и т.н. Заговарят се, тя явно е наблюдавала човека, защото той след вестника, обикновено оставя кучето пред хранителния магазин и влиза за цигари. То е обучено и слуша и не мърда. Но въпросният ден, тя предлага да остане с кучето навън и уж да чака стопанина.", разказва съсед на потърпевшия.

Когато стопанинът излезнал от магазина останал шокиран - ни куче, ни момиче. Той е отишъл до полицията и е подал сигнал. Но полицаите са безсилни. Един ден обаче възрастният мъж получава обаждане от ветеринарна клиника. От там обясняват, че при тях е постъпило куче, доведено от момиче. Тя искала да му махнат чипа, защото щяло да живее на село и нямало да му трябва. Самите ветеринари познават кучето, защото то е водено при тях. От ветеринарната клиника са проверили информацията от чипа и са звъннали на истинския собственик - чак тогава полицията се задействала. 

Не след дълго крадлата на кучето е била установена - намират я на път да бяга, на гарата в Русе. Оказало се е, че е наркозависима и целта й е да избяга в друг град с кучето. Много вероятно е да е искала да продаде животното, за да си набави пари за следващата доза хероин. 

GlasNews.bg отново намомня - ако и Вие търсите изгубен домашен любимец и опитите Ви за неговото намиране дотук са безуспешни - не се отказвайте и не се предавайте. Помнете, че винаги има нещо, което може да се направи - подайте жалба в МВР, разлепете обяви, организирайте по-задълбочено претърсване на района на изчезването, разпитайте хората, посетете спешните центрове за животни.

На снимката: Аляски Маламут - порода едри домашни кучета, първоначално развъждана в Аляска и използвана като впрегатни кучета. Понякога е бъркана с породата хъски, макар че двете се различават в много отношения.

Да викаш неволята: Младо момче спаси куче, паднало в шахта, не чака институции

Жена спаси кутрета, изхвърлени в найлонова торбичка край Леденика ВИДЕО