Бургаски криминалисти арестуваха трима серийни крадци от Градец. Мъжете от котленското село са на възраст между 29 и 43 години, извършители на множество кражби от малки населени места, разположени на територията на Бургаска област, съобщи говорителят на ОДМВР Цветелина Рандева.

За периода от 15-ти април до 20-ти юли, в различно съучастие, са извършили общо 23 криминални деяния, от които седем кражби на автомобили, а останалите на вещи, пари и ценни предмети от частни домове.

Схемата им била следната: действали вечер и през нощта, когато стопаните на домове заспиват. Подбирали къщи с отворени прозорци или тераси. В някои от случаите кражбите са били изключително дръзки, тъй като са осъществявани, докато собственици спят в домовете си.

Предимно се отмъквали пари и дебитни карти с последващи неправомерни транзакции от банковите карти, златни накити и лесно преносими предмети от бялата техника.

Характерно е било, че в случай, че открият кола с оставени ключове или ключове в жилището, чиято аларма активира близко паркиран автомобил, свиват превозното средство с цел да напуснат максимално бързо местопроизшествието или да се придвижат до най-близката жп гара.

Точно влаковете са били и най-често ползваният от задържаните транспорт за придвижване от родното им място до Бургас и околните градове, допълни Рандева.