Шофьор заподозря водачи в изтъркана измама и побърза да предупреди останалите пътуващи.

Става въпрос за мъже, които под претекст, че са закъсали на пътя, дават фалшиво злато или пари срещу истински купюри.

"Авариралите" са забелязани на пътя Пазарджик-Пловдив, както и между Банско и Якоруда.

В миналото схемата е била следната - край коли с пуснати аварийни светлини притеснено обикалят мъже, с вид на чужденци. Те са разтревожени и оживено размахват ръце, когато видят преминаващ автомобил. Често да помогнеш на пътя е добрина и колегиалност, чувства които обаче експлоатират измамниците.

Ако спрете ви се сочи една от колите с репликата: "Онзи човек там е останал без бензин и не може да продължи". Представят се за чужденци, които нямат български пари, а само злато и кредитни карти. Може да ви бъде предложен пръстен срещу левове. След това бижутата се оказват фалшиви, но парите, които сте дали за него са съвсем истински.

Много от коментиращите в мрежата отдалеч прозират измамата, като се чудят как въобще някой се връзва на изтъркания до болка сценарий.

"Това е практика от преди 3, 4 години, минава ли им номера още?", пита П. Йорданов.

"Аз съм спирал на тия румънски ман*** , искаха пари за фалшив златен пръстен с плачещо бебе", споделя опита си П. Павлов.

"От поне 10 гастролират постоянно, че им свършва горивото и т. н.", добавя Б. Апостолов.

Може само да се надяваме водачите да бъда бдителни спрямо подобни практики, а съответните институции да прекратят порочните измами, паразитиращи върху добрината на шофьорите.