Във Варна е пресечен канал за трафик на наркотици от Суринам през България за Нидерландия, съобщи окръжният прокурор Красимир Конов. На 11 декември в порт Варна-запад пристигнал кораб. По метода на анализ на риска митничари от териториалните отдели "Борба с наркотрафика" и "Митническо разследване и разузнаване" проверили един от разтоварените транзитни контейнери. По документи той съдържал дъски от вида "БАСРАЛОКУС". В тях обаче имало тайници, натъпкани с 234 пакета кокаин с висока чистота. 

"Общото му количество е 50,17 килограма, а оценката за нуждите на съдебното следствие е 12,797 млн. лв. Ако бъде примесен и пуснат на пазара, стойността му ще е поне пет пъти по-висока", коментира Конов. 

Стоката трябвало да бъде натоварена в камиони за Нидерландия, установило започналото разследване, ръководено от Варненската окръжна прокуратура. В което участват и служители на митницата, ДАНС и ТСБОП. Със съдействието на Евроджъст, Европол и службите в Нидерландия били установени крайните получатели на контейнера. Те са трима поданици на Кралството, които са били задържани на 16 декември. При арестите били иззети 76 000 евро, наркотици и компютри. 

"Изпратили сме Европейска заповед за арест на един от тях, за когото имаме доказателства, че е участвал в трафика. Ако съберем такива и за останалите, ще поискаме да бъдат предадени у нас", обясни Конов. Според него разследващите стигнали и до двама българи, които имат отношение към стоката, но се установило категорично, че те не са били наясно какво има в дъските. За осъществяване на транзита до крайния получател е отговаряла регистрирана у нас фирма, чийто управител е нидерландец, предава "Труд".

 

Досъдебното производство се води за контрабанда на високорискови наркотични вещества, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лв.