Столичанка предупреди съгражданите си, че е възможно крадци да нахлуят в жилищата им.

Милена Ефрон написа в социалната мрежа Facebook, че неизвестно лице се е опитало да отключи входната врата на жилището й, което се намира в квартал "Обеля".

"Важно! Крадци си набелязват празни апартаменти. Слагат малки хартийки между касата и вратата, за да видят на следващия ден дали апартаментът е празен и ще е непокътната хартийката. Снощи някой се опита да вкарва ключ в ключалката доста късно вечерта. Става въпрос за бл. 117, но може да е навсякъде. Заключвайте се добре!", написа Милена Ефрон.

В коментарите под публикацията Вен Недялков написа, че на крадците дори не им се налага да разбират вратата, защото били ключари.

"Дано не са тея от "Света троица". Ключари са и не разбиват вратата. Влизат, обръщат всичко с медицински ръкавици и излизат. Само бижута и пари търсят. Не оставяйте такива неща вкъщи, докато ви няма. Нямат намиране и няма как да се докаже какво липсва", посъветва мъжът.

Необходима е по-голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение. Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00. и 12.00ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение, посочват от МВР. Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там.

Ако чуете на стълбищната площадка шум от чупене или трошене, и видите непознати лица, незабавно позвънете в полицията. Наблюдавайте през прозореца какво ще изнесат крадците и в каква кола ще се качат. Запишете марката, цвета и регистрационния номер. Помнете, че ако не помогнете за разкриването на крадците у съседа Ви, следващият път Вие може да сте тяхната жертва. Обадете се на тел. 112. Анонимността Ви ще бъде гарантирана.

Снимката е илюстративна.

Крадец влезе в апартамент в София, докато собственикът спи

Набезите не престават! Крадци се промъкнаха в дома на семейство в София