Над 100 души са в неизвестност след силното земетресение, регистрирано рано тази сутрин в Тайван. Жертвите са най-малко 13, сред които и дете, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Спасителните екипи бързат да открият изчезналите хора дори след падането на нощта. Близо 340 души бяха спасени от отломките в Тайнан, най-тежко засегнатият град.

В район Юнкан на град Тайнан бе разрушена 17-етажна жилищна сграда. Тя е била дом на около 250 души в 96 домакинства, според данни на Центъра за спешни операции. 

Служител на центъра посочи, че в срутения жилищен блок са загинали шест души, включително 10-дневно бебе, момиченце.

Още няколко здания в Тайнан рухнаха или бяха повредени от бедствието, настъпило в 03:57 ч. местно време в събота (19:57 ч. по Гринуич).

В друг район на 1,8-милионния Тайнан воден резервоар, паднал от покрив, е убил 56-годишна жена, а 40-годишен мъж е намерен мъртъв сред разрушен хотел.

Над 460 ранени са откарани в болници в южната част на страната. Общо 16 сгради са разрушени или сериозно повредени, според представител на градските власти.

Най-високият небостъргач в Тайван включи специални светлини в подкрепа на пострадалите. По стените на кулата "Тайпе 101", чиято височина достига 509 метра, се появиха надписи "Дръж се, Тайнан!", "Благословен да е Тайван!", съобщи ТАСС.

Някои медии вече заподозряха в недобросъвестност и икономия на материали строителите на 17-етажната жилищна сграда.

В репортаж на Китайската централна телевизия местни специалисти обръщат внимание на това, че не са били спазени нормите за сеизмично опасни райони при връзване на арматурата на опорните метални стълбове.

Освен това на места в бетонните опорни колони на зданието се виждали варели от растително масло, които се използват вместо бетон за запълване на празнини.